Trendar: SjälvkänslaPsykisk ohälsaKärlekRelationsrådVänskap

Löpcoachens tre bästa tips när du börjar springa

05 sep, 2019 
AvNina Nyström
Löpcoachen Charlotte Karlsson delar med sig av tre tips som gör löpningen skönare, lättare, roligare och mer motiverande. Prova själv – chansen att du börjar tycka om löpning på riktigt är stor!
Annons
Löpcoachens 3 bästa tips för när du börjar springaBrand logo
Löpcoachens 3 bästa tips för när du börjar springa

Charlotte är en av Sveriges mest framgångsrika kvinnliga löpare, som vunnit både Stockholm Marathon och Lidingöloppet. Hon brinner för att inspirera till en aktiv livsstil och har en tro på att alla kan lära sig älska löpning. Här ger hon 5 peppiga anledningar att komma igång med löpningen.

Men oavsett hur peppad man är mentalt kan det ibland vara trögt att få in vanan på riktigt, och det finns några vanliga fällor man riskerar att gå i. Här är tre tips för att slippa dem:

Charlotte Karlssons bästa löpartips för nybörjare

1. Börja lugnt

Många gör misstaget att gå ut alldeles för hårt i början. Löpning är slitsamt för kroppen om man är ovan. Börja lugnt för att undvika skador, men också för att hålla motivationen uppe.

Charlottes bästa tips är att börja med långa promenader där du lägger in kortare löpsträckor. I början kan det handla om totalt fem minuters löpning. Du springer en minut, går en minut, springer en minut, och så vidare.

Annons

När du gjort det i cirka en vecka, och sprungit kanske varannan dag, kan du öka löpsträckorna till två-minutersintervaller. Då springer du två minuter, går i en minut och så vidare, tills du är uppe i totalt tio minuters löpning.

Efter sju till åtta veckor kommer du vara uppe i 30 minuters löpning. Sen dröjer det inte många veckor tills du kan springa tio kilometer utan att stanna.

2. Kontinuitet och beslutsamhet

Det här är superviktigt. Bestäm dig för att springa cirka tre gånger i veckan, för att få in kontinuiteten. Utan kontinuitet kommer du inte att utvecklas som löpare. Det är bättre att försöka få in tre till fyra löppass i veckan, även om de är korta, än att springa ett långt pass i veckan.

De regelbundna löpkickarna kommer också få dig att må mycket bättre.

3. Sätt upp mål

Gärna ett mål som inte ligger för långt fram i tiden. Ett mål ger dig bättre fokus och motivation att ge dig ut på löppassen även när du inte är så pepp. För motivationen tryter ibland. Det kanske är kallt, regnar, du har mycket på jobbet och tusen andra anledningar du hittar till att inte ge dig ut och springa. Tänk då på hur skönt det kommer kännas när du står i duschen efter ditt löppass och sedan kryper ner i soffan och njuter resten av dagen.

 

Video: Hamon Moravejzadeh och Katarina Mattsson

Läs mer:

Annons