När Julian Rois Cantu var 13 år fick hans mamma diagnosen bröstcancer – för andra gången. Hennes tumör växte från ett riskorns storlek till en golfbolls på ett halvår.

– Diagnosen kom försent och hon förlorade båda sina bröst och nästan sitt liv, berättar den idag 18-årige Julian i hans eget företags video.

Läs även Lär dig upptäcka bröstcancer – se instruktionsfilmen

Bh:n EVA. Foto: Higia Technologies

Ett inlägg delat av Julián Ríos Cantú (@julianrioscantu)

Händelsen inspirerade honom till att vilja lösa problemet. När han var 17 år startade han företaget Higia Technologies – och nu har han vunnit högsta pris i tävlingen Global Student Entrepreneur Awards för en uppfinning som kan rädda liv. Han har uppfunnit en bh som kan känna av förändringar i brösten.

Han kallar den ”Eva”.

Läs även Det handlar om bröstcancer – 7 böcker att läsa

Den är designad för kvinnor som på grund av sina gener ligger i riskzonen att utveckla bröstcancer. Tillsammans med tre vänner byggde han prototypen, som har sensorer som kartlägger ytan av brösten, samt mäter konsistens, färg och temperatur. Bh:n ihop med en app hjälper användaren att hålla koll på eventuella förändringar, och bh:n behöver bara användas en timme i veckan.

Läs även Nya smarta bilden hjälper kvinnor att upptäcka bröstcancer

– När det är en tumör i bröstet finns det mer blod, mer värme, så det är förändringar i både temperatur och textur. Om appen ser ett fortsatt förändrat mönster kommer den att rekommendera att du går till doktorn, förklarar Julian för den mexikanska tidningen El Universal.

Julians bh är ännu bara en prototyp, och beräknas inte kunna komma ut på marknaden på omkring två år.

Bröstcancer är den vanligaste cancerformen hos kvinnor och står för omkring 30 procent av all kvinnlig cancer. År 2014 registrerades 9 730 tumörer hos 8 023 kvinnor i Sverige. I världen ligger siffran på omkring 1,7 miljoner bröstcancerdiagnoser om året, och omkring 8,2 miljoner dör av det.

Källa: Huffington Post, Cancerfonden, Higia Technologies

Foto: Instagram

Den här artikeln publicerades urpsrungligen på Måbra.com

Läs även 

Stina Behm överlevde bröstcancern: ”Det är förfärligt trevligt att leva”

Gun-Maj överlevde cancern: ”Lär känna dina bröst, varje månad!”

Rasmus blev ensamstående när frun dog i cancer: ”Jag hamnade i en svår depression”

 

 

Mest läst