Trendar: SjälvkänslaPsykisk ohälsaKärlekRelationsrådVänskap

Maten du INTE ska äta efter magsjuka

06 mar, 2019 
AvNina Nyström
Efter en rejäl sväng magsjuka behöver man fylla på med ny energi. Men för att underlätta återhämtningen och få tillbaka krafterna så fort som möjligt finns det viss mat man bör undvika de första dagarna. Här listar vi maten du bör ta det lugnt med efter du varit magsjuk.
Annons

Under tiden som magsjukan härjar som värst får man vara nöjd om man klarar av att behålla lite väskeersättning och kanske några bitar vitt bröd eller salta kex. Efteråt känner man sig svag och utlakad och behöver verkligen fylla på krafterna igen. Ibland är aptiten som bortblåst, vilket inte är så konstigt egentligen. Men ibland kan man plötsligt drabbas av akuta cravings när man väl börjat få behålla maten igen. Då gäller det att tänka sig för så att kroppen inte sparkar bakut och man får ont i magen eller kanske till och med kräks igen för att magen inte är redo för den sortens mat.

Hilmar Gerber, specialistläkare i allmänmedicin och verksamhetschef på husläkarmottagningen vid Sophiahemmet, förklarar att de bakterier i tarmen som hjälper oss att processa maten hamnar i obalans när vi blir magsjuka. Det gör att vi inte kan smälta och tillgodogöra oss maten som vi brukar, och det tar ett tag för tarmbalansen att återställa sig. Därför bör du undvika, eller åtminstone ta det lugnt med, vissa sorters mat de första dagarna. Här är det vanligaste fällorna.

Annons

Mat att undvika de första dagarna efter magsjuka

Mat med mycket fiber

Fibrer är svårsvält och ger tarmarna onödigt mycket jobb när de är i full gång att återhämta sig efter magsjukan.

För mycket mjölkprodukter

Även laktos kan vara tufft för kroppen att ta hand om, så ta det lugnt med mjölkprodukterna de första dagarna. Lite yoghurt med goda bakterier kan hjälpa kroppen att fortare återställa systemet och tarmfloran, men stora mängder mjölk, ost, grädde eller liknande bör man vänta några dagar med.

Fet mat

Fet mat är tufft för magen och tar lång tid att processa. 

Stekt mat

Stekt mat är både fetare och mer svårsmält än kokt mat, framförallt stekt kött kräver mycket energi att bryta ner.

Kryddstark mat

Starka kryddor irriterar magen och tarmarna, så det bör man också avvakta med tills man känner sig helt återställd.

Kaffe och alkohol

Onödigt påfrestande för magen och dessutom vätskedrivande. Efter en magsjuka bör du istället se till att boosta vätskebalansen genom att dricka mycket och få i dig lite extra salter.

Annons

Vad är bra mat att man äta efter magsjuka då?

Exempel på snäll mat som underlättar återhämtningen och lockar fram aptiten igen samtidigt som det ger kroppen lite välbehövlig energipåfyllning är till exempel:

Nypon- och blåbärssoppa, salta pinnar eller liknande, buljong, kokt lättsmält mat som vit fisk, potatis, ris och grönsaker eller skorpor och vitt bröd. Försök hitta sådant som du faktiskt tycker är gott även vanligtvis, och tänk på att börja med små portioner.

Glöm inte heller att även efter du har börjat kunna äta normalt tar det några dagar för kroppen att bygga upp sina näringsreserver. Ta det därför lugnt dagarna efter du varit sjuk. Och stanna hemma, helst upp till 48 timmar, efter att du börjar känna dig återställd.

Läs också:

Annons