Vi är många som gärna packar picknickkorgen när sommaren bjuder på vackert väder.  Att duka upp till lunch i det gröna är ju bland det bästa som finns – så länge man inte blir magsjuk. För riskerna är faktiskt rätt stora.

Tillredd mat i rumstemperatur klarar ofta att stå framme i ett par timmar innan den blir dålig, men så fort värmen stiger går processen betydligt snabbare. I själva verket har du bara drygt en timme på dig att äta upp den där matlådan när termometern passerar 30 grader.

Läs också: Här är de populäraste resmålen bland matälskare

I en ny amerikansk studie har livsmedelsexperten Ben Chapman testat hur väl olika livsmedel klarar sig ute i solen i just en timme. Inte helt förvånande har majoriteten av maten vi äter rätt dålig motståndskraft mot värme. Detta gäller särskilt kött, kokta grönsaker och spannmål, men också frukter med lågt pH-värde. ”Torra” livsmedel (till exempel bröd) och dressingar med högt pH-värde är något säkrare i hettan.

Studien kunde också slå fast att salmonella-bakterien förökade sig 10 gånger så snabbt vid 33 graders värme. För en annan vanlig magsjukebakterie, gula stafylokocker, tog det drygt 2 timmar innan bakterien kom upp i samma nivåer.

Hur ska man då undvika att åka på den där magsjukan i solen? Här är Ben Chapmans bästa tips!

3 råd för fräsch sommarmat

  • Hitta skugga. Undvik att låta maten stå i direkt solljus då det får bakterier att föröka sig snabbare.
  • Planera. Om du förberett mat på grillen innan dina gäster vill äta, se till att ha en plan b. Ställ maten inomhus om möjligheten finns eller lägg den i en kylväska.
  • Tvätta händerna – ofta! Många bakterier som orsakar magsjuka sprids via våra händer. Klokt är att alltid ha våtservetter och alkogel i väskan.

Läs också: 10 lyxiga, enkla drinkar med bara tre ingredienser

Foto: IBL//Shutterstock

Artikeln publicerades först på MåBra.