Trendar: SjälvkänslaPsykisk ohälsaKärlekRelationsrådVänskap

Mia Skäringer hyllas för sina ord om psykisk ohälsa: "Inget utrymme för kvinnor"

25 apr, 2017 
AvMikaela Alex
"Det finns inget konstnärligt utrymme att vältra sina psykiska åkommor i för en kvinna." Så skriver Mia Skäringer i ett nytt hyllat inlägg och psykisk ohälsa och jämställdhet.
Annons

”Det finns inget konstnärligt utrymme att vältra sina psykiska åkommor i för en kvinna. Det räcker med att hon blir lite full på en afterwork en endaste gång. Det glömmer aldrig världen.” Det skriver Mia Skäringer om verkligheten för kvinnor i dagens samhälle.

En man som dricker för mycket får förundran och tåtassande av människorna omkring. Han är ”Geniet. Konstnären. Smärtan. Andedräkt av svek”, skriver Skäringer, ”Han är ju så jävla begåvad”.

En kvinna däremot, särskilt en mamma, men psykiska besvär upplevs istället som tragisk, labil och som en dålig mor, skriver den populära ”Solsidan”-skådespelaren i sitt Facebook-inlägg.

Annons

Hon fortsätter: ”Medan kvinnan sjukskriver sig av ångest för vad alla ska tro dyker mannen upp fortfarande berusad på jobbet. Han blir förstådd och omhändertagen i sin trasighet. Inte sällan även hypad och åtrådd. En extra grace av orakat spritdoftande ansikte.”

I posten börjar hon med att fråga sig hur hon hade blivit bemött om hon hade varit manodepressiv: ”Om jag skrikit ut allt jag känner. Om jag kastat alla glas jag velat. Smällt igen de dörrar som ifrågasatt. Försvunnit i veckor. Gett på käften. Gjort rädslans revor i barnens själar. Bedövat ångest. Bedövat ansvar och skuld. Om jag sopat allt vuxenansvar under mattan. Aldrig bett om hjälp. Druckit mig bortom. Knullat mig igenom. Snortat mig under. Tror ni jag fortfarande fått några roller. Tror ni någon man hade stått vid min sida och lugnat de små”?

Inlägget har gillats över 11 000 gånger och de uppskattande kommentarerna haglar.

Mia Skäringer har tidigare gett ett ansikte åt psykisk ohälsa när hon berättade om sitt utmattningssyndrom förra året.

Läs mer om Mia Skäringer 

 

Skaffa vårt nyhetsbrev!

Håll dig uppdaterad om det senaste inom resor och äventyr. Vi skickar dig tips och råd om hur du får den perfekta resan!

 

Annons