Stress är en av vår tids största folksjukdomar och utmaningar – och ett ämne som ligger Rachel ”Yoga Girl” Bråthén varmt om hjärtat. Över två miljoner följare på instagram får dagligen ta del av hennes tankar kring stresshantering, healing, självkärlek och acceptans. Inte bara med hjälp av yoga, utan även genom mental träning och goda vanor. Vi träffade henne och passade på att be om tre konkreta tips för att hitta tacksamhet och lugn även i en krävande och snabbt snurrande värld.

Läs även vår intervju: Yoga Girl om självkärlek, kroppsideal och likehets 

Rachel Bråthéns bästa tips för att hantera stress i vardagen

1. Skriv tacksamhetsdagbok

Ett superenkelt sätt att påminna oss själva om de saker vi har i livet som får oss att må bra. Sitt en stund i lugn och ro och skriv ner sådant du är tacksam över i livet. Det behöver inte vara stora saker, lär dig att se lyckan i det enkla. Det kan vara morgonkaffet, solskenet eller barnen. Det finns alltid något att vara tacksam över, även i tuffa perioder.

2. Djupandning

Sätt dig ner i lugn och ro. Håll en rak rygg och andas långsamt in och ut genom näsan. Fokusera på att hitta lugna, djupa andetag – som känns ända ner i magen. Låt det ta sin tid. Visst kan du få en bra samlande effekt på bara några djupa lugna andetag, men för att hitta närvaro, samla tankarna och låta hjärnan stressa av behöver du sitta i alla fall fem minuter.

3. Yogapositionen Viparita karani

En superenkel yogaposition, du behöver inte ens någon yogamatta. Lägg dig på golvet med rumpan mot väggen och benen rakt upp. Den här positionen är bra för ryggen, nacken och för att slappna av i axlarna. Dessutom ökar den blodflödet in mot hjärtat, sakta ner andningen och låter kroppen varva ner efter en lång dag. (Här kan du se Rachel göra Viparita karani)

Se filmen här:

Yoga Girl - 3 tips för att dämpa stress
Slå på ljud

Läs också:

Yoga Girl: ”Vi har en livsstil där vi inte tillåter oss att vara ledsna”

Yoga Girl om mammakritik, kroppsideal och egentid

Stressa ner på 3 minuter – Yoga Girls bästa tips!

Mest läst