Trendar: SjälvkänslaPsykisk ohälsaKärlekRelationsrådVänskap

Mobilens varning – det kan hända om du struntar i den

30 sep, 2021 
AvAino Oxblod
FotografTT Stockphoto, Karolina Grabowska/Pexels.
Kvinna håller iphone
Lyssnar du gärna på musik med hög ljudvolym med din Iphone har du säkert fått varningen – där mobilen vill att du ska sänka volymen.
Det här innebär varningen, och så kan det bli om du väljer att ignorera den.
– Varningarna är där av en anledning, säger Jessica Kihlsten på Audionova till Nyheter 24.
Annons
Abba släpper ny musik efter 40 år!Brand logo
Abba släpper ny musik efter 40 år!

Att lyssna på hög musik i hörlurar är en självklar del av vardagen för många människor – ett sätt att stänga ute ljuden på tunnelbanan, hålla fokuset på löpturen eller få tiden att gå vid storstädningen. Men de flesta som använder sig av en Iphone för att lyssna på musik har nog nåtts av mobilens varning om hög ljudvolym. Har du lyssnat mycket på hög musik kan detta meddelande plötsligt dyka upp på skärmen:

”Volymen bör sänkas – baserat på din användning av hörlurar de senaste sju dagarna har du överskridit den rekommenderade gränsen för ljudexponering”.

Expertens varning

Jessica Kihlsten jobbar på Audionova, ett företag som hjälper personer med hörselrehabilitering. I en intervju med Nyheter 24 uppmanar hon alla att ta telefonens varning på allvar.

Annons

– Det beror på hur hög volym man har och under hur lång tid. Det är en utslitning av örat som man kan säga sker successivt. Förslitning på hörselorganet är ingenting som märks av direkt. Man kan få effekter som tinnitus ganska direkt men själva nedsättningen märks långt senare då det går gradvis. Så ju längre period och högre man lyssnar – desto mer sliter det, säger hon och fortsätter:

Hög musik under lång tid kan skada hörseln.

– Varningarna är där av en anledning.

Så undviker du skadad hörsel av musik

Omkring 60 års ålder märker man om man har fått en naturlig hörselnedsättning, och då är det svårt att göra något åt skadan. Då är det istället hörapparater eller andra hjälpmedel som är lösningen. Därför är det bättre att vara proaktiv, och ta hand om sina öron genom livet.

– Det bästa sättet för att lyssna på en rimlig nivå är att ha så kallade "over ear lurar". Då kan du ha en lägre ljudnivå – men du hör bättre och tydligare än om du har högt ljud blandat med omgivningsljud, säger Jessica till Nyheter 24.

Annons