choklad har antidepressiv effekt

1:25

Efter reklamen: 5 saker om choklad du kanske inte visste om

(1:25)

Det kan vara den mumsigaste medicin forskarkåren någonsin rekommenderat – nya rön slår nämligen fast att daglig chokladkonsumtion kan göra dig lyckligare.

Mörk choklad kan sänka risken att drabbas av depression med upp till 70 procent, enligt en ny forskningsrapport från Kanada. Den omfattande studien inkluderade omkring 14 000 personer (det lär inte ha varit några svårigheter att hitta frivilliga deltagare) och det är ingen dålig portion choklad de fått i uppgift att förtära. Hela 104 gram choklad – dvs drygt en hel chokladkaka – per dag har deltagarna tuggat i sig.

Kaffeshot med kolagrädde – så gör du påskens festligaste dryck

Naturlig antidepressiv effekt

Chokladen agerar som en naturlig humörhöjare, menar forskarna från University of Calgary och Alberta Health Services Canada. Och ju mer du äter, desto bättre mår du. Helst ska det alltså vara mörk choklad, gärna med så hög kakaohalt som möjligt, men alla typer av choklad ger positiva effekter på lyckonivåerna. De antidepressiva effekterna kommer från chokladens flavonoider och från ämnet fenetylamin.

– Denna studie bevisar att konsumtionen av choklad, särskilt mörk choklad, kan vara associerad med en reducerad risk för kliniskt depressiva symtom, säger forskaren Sarah Jackson, som skrivit rapporten.

Nya rön: Här är maten och drycken som föryngrar kroppen

Det är långt ifrån första gången forskare hittat positiva effekter kopplade till kakao. Choklad har i tidigare studier bland annat visat sig vara bra för hjärtat, förbättra minnet och lindra hosta bättre än medicin.

Utvald läsning

Femina