Ny studie: Kvinnors hjärnor är fyra år yngre än mäns

19 feb, 2019 
AvMalin Karlberg
kvinnors hjärnor åldras långsammare
Kvinnor har bättre minne, lättare att lära sig nya saker och skarpare slutledningsförmåga långt upp i åldrarna - eftersom den kvinnliga hjärnan har en mer effektiv ämnesomsättning och därmed är "yngre" än den manliga hjärnan, redan från start. Det har amerikanska forskare konstaterat i en ny studie.
Annons

Ju äldre vi blir, desto mer åldras också våra hjärnor – med kognitiva problem såsom minnessvårigheter som konsekvens. Men kvinnor verkar generellt löpa lägre risk att drabbas av åldersrelaterade kognitiva svårigheter. Äldre kvinnor tenderar att få bättre resultat än jämnåriga män på tester som mäter minne, slutledningsförmåga och problemlösning.

Anledningen, enligt forskare vid amerikanska Washington University i St Louis, är att kvinnors hjärnor åldras långsammare. Genom att mäta hjärnans ämnesomsättning och tillförsel av syre och glukos från blodet har forskarna i en färsk studie kommit fram till att kvinnors hjärnor är i genomsnitt 3,8 år yngre än mäns. Du är alltså nästan 4 år yngre än du tror!

Kvinnor föds med ”yngre” hjärnor

Studien, som publicerades i tidskriften Proceedings of the National Academy of Science, visar att kvinnor har högre halter av glukos i hjärnan, vilket främjar lärande och kognitiv utveckling högt upp i åldrarna.

Annons

Deltagarna i studien var mellan 20 och 82 år gamla och förvånansvärt nog visade det sig att även yngre kvinnor hade bättre hjärnförmåga än jämnåriga män. Det verkar med andra ord som att kvinnor föds med ”yngre” hjärnor, menar forskarna.

Psst! Vill du ytterligare föryngra din hjärna? Tidigare studier har visat att fysisk träning och några chokladbitar om dagen hjälper till!

 

Läs även:

Foto: TT
Källa: Independent.co.uk

Annons