En typisk nidbild av kvinnor är att de överanalyserar allt som görs och sägs omkring dem. Finns det någon sanning i detta kan det bero på att kvinnors hjärnor är med aktiva än mäns – det visar nämligen en ny amerikansk studie som forskare vid Amen Clinics i Kalifornien gjort.

Det är den största studien som gjorts av det här slaget, när man analyserat data från över 45 000 studier. Forskarna har analyserat tredimensionella bilder av hjärnor tagna med en SPECT-apparat. Bilderna var tagna dels när deltagarna var vilande, dels när deltagarna utförde olika kognitiva tester för att trigga blodflödet. Sammanlagt tittade forskarna på 128 olika områden i hjärnan.

Läs också: Trafikexperten: Kvinnor kör bil bättre än män!

Man kunde då bland annat se att blodflödet till de delar av hjärnan som styr fokus och impulskontroll, samt det limbiska systemet som associeras till känslor, var större hos kvinnor än hos män.

Varför blodflödet skiljer sig åt eller exakt vad det innebär vet forskarna dock inte säkert ännu. Studien kan komma att användas för att bättre förstå hur olika hjärnsjukdomar funkar och varför exempelvis Alzheimers är vanligare hos kvinnor och ADHD hos män.

Fynden ska eventuellt också kunna förklara varför kvinnor oftare är bättre på empati och samarbete, samt varför de oftare drabbas av vissa typer av psykisk ohälsa, som ångest, depression, insomni och ätstörningar.

Läs också: Därför behöver kvinnor mer sömn än män

Det fanns även några delar i hjärnan som var mer aktiva hos män – som syncentra och rörelsecentrum.

Källa: Daily Mail, Science Alert   Foto: IBL

 

Studie: Därför tror män att du är intresserad av dem – fast du inte är det

Artikeln publicerades först på MåBra.