Bara för att vi säger ”tills döden skiljer oss åt” vid altaret innebär det inte att det alltid blir så. En skilsmässa är inget ovanligt idag, även om det kanske inte var vad man tänkte sig när man sa ja till att gifta sig (eller friade).

Och Stockholm må vara en av världens singeltätaste städer – men det är inte där flest skilsmässor sker, inte utslaget på befolkningsmängd i alla fall.

Istället hamnar prins Daniels hemort, lilla Ockelbo i Gävleborgs län, i topp över orterna där vi skiljer oss mest. Där skiljer sig i genomsnitt 3,7 personer på tusen. Inte långt därefter följer de sörmländska orterna Sundbyberg och Gnesta med 3,6 per tusen.

Minst antal skilsmässor sker däremot längre norröver. Västerbottniska Nordmaling har minst skilsmässor i hela landet – endast 0,8 per tusen invånare.

När ett äktenskap tar slut beror det antingen på skilsmässa eller att någon av parterna dör. Genomsnittslängden för alla äktenskap som upplöstes under 2018 är 30,7 år, men av de som tog slut på grund av skilsmässa var längden 11,3 år. När det gällde dödsfall var siffran 47,1 år.

Här gifter sig flest

Att Sundbyberg finns i topp på skilsmässoligan är kanske inte så konstigt – det är också flest som gifter sig där. Bara närliggande Solna, med 7,0 giftermål per tusen invånare, har fler än ”Sumpans” 6,7 per tusen.

På delad tredjeplats hamnar Eda i Värmland och Arjeplog i Norrbotten, med 6,4 vardera.

Man har också kunnat se att skilsmässorna peakar under särskilda perioder på året.

Under 2018 gifte sig 50 796 par i Sverige, och av de som gifte sig för första gången var genomsnittsåldern 33,9 år för kvinnor och 36,3 år för män. Sifforna från SCB visar även att våra hushåll har minskat i storlek – från 2,2 personer per hushåll till 2,19, vilket innebär att hushållen ökar snabbare än befolkningsmängden. 4657000 hushåll fanns det i Sverige under förra året.

Funderar du på att skilja dig? Här är expertens bästa tips för hur du gör skilsmässan så enkel som möjligt – och om ni har barn får du 9 bra tips här om hur ni skapar ett starkt föräldrateam trots att ni separerat.

Källa: Statistiska Centralbyrån   Foto: TT

 

Läs mer:

Så kan livet bli bättre efter en skilsmässa

8 dåliga vanor som kan leda till skilsmässa

Vill du skiljas? Här är en guide till vad du bör tänka på

Mer läsning

Femina