Trendar: SjälvkänslaPsykisk ohälsaKärlekRelationsrådVänskap

Nyttig mat som är bra för hälsan – 9 tips!

02 jan, 2018 
AvRebecca Wictor
Nyttig mat
Nytt år och dags för nya nyttigare vanor? Vi listar 9 saker du bör äta varje vecka för ett mer hälsosamt år.
Annons

Vill du leva ett mer hälsosamt och nyttigare liv? Då finns det råvaror som är packade med vitaminer och mineraler som hjälper dig att hålla kroppen frisk.

1. Vitkål

Ät rå i en sallad eller tillaga varsamt, då har du en riktigt supergrönsak i vitkålen. Bra för magen och sägs kunna lindra inflammerade leder. Håller dig mätt länge så minskar även risken för att småäta.

2. Durrafrö

nyttig mat durrafrö

Bästa ersättaren av till exempel ris, men går också att använda som mjöl i bakning. Durra är ett av världens nyttigaste sädesslag, fritt från gluten och packat med vitaminer, mineraler och antioxidanter.

3. Gurkmeja

Kryddornas kryddor, när det kommer till hälsa. Gurkmejan är otroligt antiinflammatorisk. Ha en matsked i curryn eller gör Golden Milk på kryddan.

Annons

4. Lingon

Vårt alldeles egna superbär som sägs vara nyttigare än acaibäret. Packat med olika vitaminer och har i forskning visat sig skydda mot viktuppgång.

5. Chiafrön

Fröet som aldrig verkar tappa sin populäritet. Av goda skäl. Chiafrön innehåller fem gånger mer kalcium än mjölk, åtta gånger mer omega 3 än lax och sju gånger mer än C-vitamin än apelsiner.

6. Bönor

Billigt, nyttigt och gott. Bönor är rika på fiber som förlänger mättnadskänslan, är rika på järn och är bra för tarmfloran. En superråvara då bönor är goda som de är, i en sallad, mosa till dippsås eller ha som ingrediens i vegetariska biffar.

7. Spenat

Detta gröna lilla blad är packat med järn, mineraler och vitaminer. Spenat innehåller även en liten dos folat som är viktigt för bildandet av nya blodkroppar. Gott både rått och tillagat.

8. Avokado

Perfekt att ersätta smöret på mackan med. Fylld av nyttiga fetter, proteiner och fibrer. Och väldigt gott i det mesta. Mixa ner i din smoothie, gör en kall soppa eller skiva upp på en macka.

9. Kanel

Denna superkrydda är full av antioxidanter. Den sägs även bidra till bättre hjärt- och kärlhälsa, öka insulinkänsligheten och minska blodfetterna. Men det är viktigt att du använder Ceylonkanel om du ska äta det varje dag, då vanlig kanel innehåller kumarin som är levertoxiskt och därför inte bör förtäras i stora mängder.

Källa: Boken Food Pharmacy, Expressen

Artikeln publicerades först på ELLE mat & vin.

Annons