1. Parmesan mot PMS

En stor andel kvinnor lider av tuffa PMS-besvär, men att få i sig mycket kalcium har visat sig lindra problemen. 1 000 mg kalcium om dagen kan motverka premenstruell utmattning och humörsvängningar, så satsa på att äta av den kalciumrika parmesanosten – i rent medicinskt syfte, givetvis. Dessutom ökar det fettförbränningen!
Recept: Flarn med citron och parmesan

 

2. Fetaost skyddar hjärtat
En ny studie visar att personer som äter drygt 50 gram fetaost om dagen minskar risken att drabbas av en stroke med 41 procent, skriver WomensHealthMag.com. Samtidigt sjunker risken för att dö i hjärt-kärlsjukdomar med 20 procent. Fetaost innehåller också en mindre andel mättat fett än de flesta andra ostar.

Recept: Marinerad fetaost med granatäpple

Läs även: Personer som äter mycket ost har lägre BMI

3. Öka mättnaden med mozzarella

Mozzarellaost har ett högt innehåll av mättande protein, samtidigt som fett- och kalorinivåerna är lägre än hos många andra ostar. Det är med andra ord en utmärkt osttyp om du vill leva hälsosamt. Gör gärna en caprese-sallad med skivad mozzarella, bifftomater och basilika.
Recept: Mini-caprese med serranoskinka

 

4. Ricottaost stärker musklerna
I de flesta ostar har den nyttiga vasslen silats bort, men i den krämiga ricottaosten finns den kvar. Vassle är en populär ingrediens bland personer som tränar, då det har muskelbyggande egenskaper. En deciliter ricotta innehåller hela 14 gram vassle – och är dessutom rikt på aminosyran leucin, som även den hjälper till att öka din muskelstyrka. Perfekt för dig som har satt träningsmål för det nya året.

Recept: Grön ricottapaj med sparris

 

5. Sänk blodsockret med gruyere
Den smakrika gruyere-osten innehåller högre halter av smörsyra än andra lagrade ostar, vilket kan hjälpa till att stabilisera dina blodsockernivåer efter att du ätit och i längden förebygga diabetes. En liten bit gruyereost efter en måltid är med andra ord en bra idé.
Läs även: Så skapar du den perfekta ostbrickan

 

6. Cheddar motverkar karies
Forskning har visat att cheddarost faktiskt kan förebygga hål i tänderna. Troligtvis beror det på att osten sänker syranivån i munhålan, vilket ökar salivmängden och motverkar skador på emaljen. Vill du ha ett vackert leende är det med andra ord cheddar som gäller.
Recept: Svampfocaccia med lagrad cheddarost

 

Missa inte att läsa:

Känner du till apelsinens hälsohemlisar?
Nyttigt hallongodis med 2 ingredienser
11 livsmedel du trodde var onyttiga som inte är det

Mest läst