1:03

Efter reklamen: 10 vanliga kroppsbesvär vid stress

(1:03)

En undersökning utförd förra året visar att män är betydligt bättre på att slappna av efter arbetsdagen än kvinnor – och framför allt mammor. Att varva ner efter ett tufft tempo är grundläggande för att minska stressnivåerna och behålla hälsan.

Den danska överläkaren Ane Marie Thulstrup förklarar varför avslappning är särskilt viktigt för kvinnor:

– Stressnivåerna faller ganska snabbt för mannen efter klockan 16, medan kvinnans stressnivåer går ner först runt klockan 22-23, säger hon till dr.dk.

Mammor som får massage regelbundet är snällare och gladare

Studien gick ut på att mäns och kvinnors stressnivåer undersöktes via urinprov när de var lediga. Proven visade att kvinnor i princip fortsatte i sitt arbetstempo trots att de inte var på jobbet längre. Hos männen däremot, sjönk stressnivåerna ganska omgående.

– Man måste lära sig själv att fokusera på jobbet när man är där och på familjen när man är hemma. Som det är nu sitter många kvinnor och läser jobbmejl på kvällen och tänker på hemmet när de är på jobbet, säger Ane Marie Thulstrup.

För att komma i en behaglig och avslappnad sinnesstämning rekommenderar Ane Marie Thulstrup att alla kvinnor lägger sig i soffan en stund varje dag direkt efter arbetet.

– Slappna av i tio minuter. I värsta fall kan du låta barnen kravla över dig, säger hon.

Text: Margaretha Malmgren

Från: Allas.se

Källor: Dr.dk och vardagspuls.se

Sjuksköterskan fick höra att hon var stressad – hade livsfarlig hjärnsjukdom