5 vanliga myter om hygien som inte stämmer
1:03

Efter reklamen: 5 vanliga myter om hygien som inte stämmer

(1:03)

Slå på ljud

Åh nej, det är dags att tvätta barnets hår igen.

För en del är det förstås inga problem – ungen kanske till och med älskar att bli duschad. Men för andra är tvagningen en ångestfylld stund med ett barn som skriker och bråkar från det att första schamposkvätten träffar huvudet.

Barnsjuksköterskan: Ni måste sluta smörja barnen med solspray!

Men det finns faktiskt knep som underlättar hårtvätten och gör att du kan komma ut ur badrummet med intakta trumhinnor.

Sajten Lifehacker delar med sig av en rad tips som kan underlätta för dig som förälder.

Känner du igen dig?

TT

Tvätta håret mer sällan

Många badar faktiskt sina barn lite väl ofta. Visst, på sommaren kan det behövas när det smörjs med solskydd och man svettas men resten av året rekommenderar amerikanska barnläkare att varannan dag är en rimlig intervall, skriver Lifehacker. Och hårtvätt behövs ännu mer sällan – två gånger i veckan är tillräckligt.

Få barnet att fokusera på annat

Ett knep är att uppehålla barnet med något annat. Lifehacker tipsar om att till exempel låta barnet ha en docka i bandet som han eller hon kan schamponera samtidigt som det egna håret blir tvättat. Ett annat tips är att använda en handspegel och låta barnet styla sitt hår på olika sätt under tiden.

Ett knep är att låta barnet schamponera sig själv.

Michael Krabs

Låt barnet schamponera sig själv

Lifehacker skriver att det är just känslan av att bli schamponerad som många barn reagerar på. Därför kan man prova olika sätt att göra det på – som att schamponera med en tvättvante i stället för med bara sina händer. Man kan också testa att låta barnet schamponera sig själv.

Ekonomi

Här hittar du billigaste barnkläderna inför hösten och vintern

Använd simglasögon

Vatten i ögonen gillar ju ingen. För att eliminera det problemet, om ditt barn tycker att det är väldigt jobbigt, tipsar Lifehacker om att man prova att använda simglasögon eller något annat som hindrar vattnet från att rinna in ögonen.

Låt barnet ligga ner

Om man tvättar håret i badkaret kan man testa att låta barnet ligga ner och doppa allt förutom ansiktet i vattnet och skölja bort schampot på det viset. En del barn älskar det medan det inte fungerar alls för andra.

Att skölja håret på det här sättet kan fungera.

Olga Enger

Bli kvitt vattenrädslan

För många barn handlar bråken och skriken helt enkelt om att de är rädda för vatten. Det är naturligt, särskilt när man får vatten över ansiktet på vad som upplevs som ett okontrollerat sätt. Lifehacker tipsar därför om simskola – om ett barn blir bekvämt i vatten är chansen stor att det också blir mer bekvämt med att tvätta håret.