0:48

Efter reklamen: 5 tips på mineralsmink som är snäll mot både din hy och miljön

(0:48)

Birgitta Klang är barnsjuksköterska och besökte nyligen TV4 Nyhetsmorgon för att prata om barn och solskydd, och hon vill betona hur viktigt det är att skydda barnen från solens strålar

– Vi tål bara att vara i solen en viss mängd, som vi samlar på oss under vårt liv. Och om vi smörjer in oss kan vi vara i solen längre som vuxna.

Hon förklarar vidare att barnets hud bara är en femtedel så tjock som en vuxens. De har också sämre svettkörtlar och mindre pigment i huden, vilket gör att de har svårare att reagera mot de farliga solstrålarna.

Doktorn svarar: Så påverkas huden av inflammaging

– Därför är det så extremt viktigt att vi smörjer in våra små barn, säger Birgitta Klang.

Men även den som är duktig på att smörja in sina små kan behöva tänka till. Birgitta Klang berättar att föräldrar blivit bättre på solskydd med tiden, och i dag är många medvetna om alla kemikalier som ofta finns i vanliga solkrämer.

– Vi ser att även i solkrämer för små barn finns det hormonstörande preparat, det finns de som är allergiframkallande och det finns de som har nanopartiklar.

Nanopartiklar finns framförallt i sprejer, och de, menar Klang, ska man undvika att använda på sitt barn.

– Det är bara 20 procent att sprejen som hamnar på huden, resten kan barnet inhalera och få i sig. De funkar jättebra på vuxna, men på barn ska man använda kräm istället.

Självklart är det bättre att använda sprej än ingenting i solen, men det är bra att ha de farliga ämnena i åtanke.

Förenkla din hudvårdsrutin – och få bättre hy

Ett annat problem som Birgitta Klang upplevt är att apoteken saknar kunskap. Det finns solskydd som inte är hormonstörande, allergiframkallande eller innehåller nanopartiklar – men på flera apotek hon besökt finns ingen av dessa på hyllorna, men apoteken säger sig själva bara sälja godkända produkter.

– På testfakta.se kan man gå in och se vilka tre-fyra produkter som faktiskt är godkända för att användas på våra barn.

Hon tipsar vidare om att bra solkräm är seg att smörja in och går inte in i huden direkt utan behöver masseras in, och det bästa är att smörja 20 minuter innan man ska ut i solen. Solskyddskläder är också något hon rekommenderar för små barn.

– På barn ska man satsa på minst 30 i solskyddsfaktor, gärna 50. Och har barnet badat då MÅSTE du smörja om barnet. Helst ska det vara en fysikalisk solkräm, när man kommer uppemot spf 50 är det oftare skadliga kemikalier i, så i Sverige räcker det med 30+.

8 saker din hudterapeut irriterar sig på att du gör

Fysikaliska solskydd är gjorda på naturliga mineraler, som reflekterar bort solstrålarna från huden. De anses vara väldigt effektiva och har bra forskningsgrund, skyddar mot UVA, UVB och UVC i olika grad.

Sist men inte minst: Har barnet bränt sig – håll det inomhus!

Se hela klippet med Birgitta Klang här:

Källa: TV4 Nyhetsmorgon
Foto: IBL

Mer läsning

Femina