Rosacea är en hudsjukdom som ger hudförändringar i form av till exempel vidgade ytliga blodkärl, rodnad, små varfyllda blåsor, grova porer eller förstorade talgkörtlar. Ofta är det de centrala delarna av ansiktet som drabbas, som pannan, näsan, kinderna och hakan. Mellan fem och tio procent av befolkningen lider av rosacea och de flesta som drabbas är över 30 år.

Rosacea drabbar mellan fem och tio procent av befolkningen, och något fler kvinnor än män. Bild: IBL Bildbyrå

Orsaken till rosacea är fortfarande okänd, och ingen vet riktigt varför sjukdomen uppstår. Klart är däremot att symptomen kan komma i skov, med lugnare mellanperioder, och att det finns flera kända faktorer som bidrar till att symptomen förvärras.

Alkohol, varma drycker, stark mat, stress och skarpt solljus är några sådana faktorer. Varma, soliga sommardagar kan alltså bli en riktig plåga för dig med rosacea. Men det finns flera saker du själv kan göra för att minska besvären under sommaren!

1. Använd solskydd

Att skydda sig i solen är viktigt för alla, och kanske framför allt för personer med rosacea. Använd en solcreme eller ett solspray med minst solskyddsfaktor 30 och som skyddar mot både UVA- och UVB-strålar.

Ta rikligt med solskydd och smörj in dig på nytt efter varje dopp i havet eller poolen. Detsamma gäller om du har torkat ansiktet med en handduk. Tänk på att använda solskydd också molniga dagar!

Läs även: Skönhetsredaktörens val: Suveräna solskyddssprayer

2. Ta hand om ditt ansikte lite extra

Förbered dig för en dag i solen genom att ge ditt ansikte lite extra kärlek! Punktmarkera utsatta ställen som panna, näsa och kinder när du smörjer in dig med solcreme. Solglasögon och en rejäl solhatt med brett brätte är två viktiga accessoarer för dig med rosacea. De ger hela ansiktet skydd. En annan bra sak att ta med sig till stranden är ett ordentligt parasoll, som ger välbehövligt skydd från solen.

3. Ta en paus i skuggan

Att undvika solen helt och hållet en stund är naturligtvis ett effektivt sätt att förebygga utbrott av rosacea. Om det är möjligt kan du därför undvika att vistas i direkt solljus mellan klockan 11 och 15 sommartid.

Läs även: Här är appen som hjälper dig att sola rätt – utan att bränna dig

4. Köp en receptfri creme

På apoteket finns flera olika receptfria cremer som innehåller ämnet metronidazol, som brukar ha en effekt på rodnad, knottror och andra utslag. Tänk på att inte använda produkter med metronidazol innan du har fått rosacea konstaterat av en läkare. Det finns dessutom en rad produkter, både ansiktsmasker och sminkprodukter, som kan ge viss effekt på rosacea.

Läs även:

Malins rosacea försvann med ny behandling

10 serum för olika hudproblem

5 vanor du har som täpper igen dina porer

Källor: 1177 Vårdguiden, Teva Sweden, Hudguiden

Artikeln publicerades först på Allers.

Se mer inspirerande innehåll från oss på Femina: