Trendar: SjälvkänslaPsykisk ohälsaKärlekRelationsrådVänskap

Så lär ni er förstå varandra – och får en lyckligare relation

09 jan, 2019 
AvFemina
förbättra kommunikationen i kärleksrelation
Känner du dig inte riktigt så uppskattad som du skulle vilja i ditt förhållande? Det kan bero på att din partner faktiskt inte vet vad du behöver. Lär er varandras språk – och stärk kärleken.
Annons

Det händer ofta att par kommer till mig för att de inte känner sig uppskattade eller förstådda av varandra, säger psykologen Anna Bennich Karlstedt, som har en egen mottagning i Stockholm.

En orsak kan vara att man pratar olika språk, alltså att man har olika syn på hur man för medlar kärlek, kombinerat med att man missar att berätta för varandra om sina behov.

– Ofta har vi en romantisk idé om att vår partner automatiskt ska uppfatta vad vi behöver. Vi kanske har talat om det någon gång i tidernas begynnelse, när förhållandet var nytt. Men det är inte alls säkert att vår partner vet. Många behöver bli påminda för att förstå vad som är viktigt. Vår partner är sällan så bra på tankeläsning som vi tror eller skulle önska.

Det är lätt att hamna i ett låst läge, där båda går runt och känner sig tagna för givet. Ha därför med dig detta i bakhuvudet:

1. Det är lätt att ge andra det vi själva vill ha. Men om du bara utgår från ditt sätt så upplever kanske inte din partner kärleken som du vill visa.

Annons

2. Om din partner inte känner till vad du önskar blir det omöjligt för hen att visa sin kärlek till dig på bästa sätt.

Vi har alltså allt att vinna på att börja prata mer om vad vi behöver, gärna regelbundet.

– Då blir det inte så dramatiskt och man slipper en massa onödiga spänningar. Dessutom varierar ens behov ofta över tid och i olika situationer, säger Anna Bennich Karlstedt.

Vet man alltid själv vad man behöver?

– Inte alltid, men ofta. För att hjälpa sig själv kan man tänka igenom i vilka sammanhang man känner sig varm inombords, glad eller uppskattad. Är det när du är extra trött en kväll och din partner ser det och tar både disken och läggningen av barnen? Är det när du får en väl genomtänkt present? Eller en varm kram?

Och vi kan självklart behöva flera olika typer av bekräftelse. Men hur mycket av varje är individuellt.

Hur kan man prata om sina behov på ett bra sätt?

– Steg ett är att göra det när båda är lugna. Det är först då vi är öppna för en dialog. Är vi arga och upprörda hamnar vi lätt i försvarsläge: ”Men du då, är du så mycket bättre?” Och då kommer vi ingen vart.

Annons

Det är konstruktivt att lägga tonvikten på vad vi längtar efter, snarare än vad vi inte vill ha.

– Det är stor skillnad på att säga: ”Jag skulle älska om vi kunde röra mer vid varandra” och ”Du tar aldrig i mig nu för tiden”. Uttrycker vi oss i inte-termer, alltså vad den andra inte gör, blir tonläget lätt anklagande. Och då hamnar den andra lättare i försvar.

Tänk också på att det ofta tar tid att skapa nya vanor.

– Det här är viktigt: När man precis har haft samtalet blir det ofta lite bättre ett tag. Men sedan kan det vara lätt att falla tillbaka i gamla mönster igen. Det beror inte på att vi är lata eller inte älskar vår partner, utan på att det nästan alltid är segt att genomföra förändringar på lång sikt. Därför kan vi hjälpa varandra med påminnelser då och då.

 

 

kommunikation i relationen
Ta dialogen när ni båda är lugna och redo att lyssna.

6 steg till starkare kärlekskoll

1. Reflektera kring vad du behöver för att känna dig älskad.

2. Be din partner att göra likadant.

Annons

3. Sätt er ner och prata när ni är lugna.

4. Beskriv era behov konstruktivt: ”Jag önskar/vill/längtar efter att …” Lyssna på varandra tills båda pratat klart.

5. Reflektera kring hur ni kan göra för att tillgodose varandras behov mer. Grunden är att ge och ta. Man ska alltså vara villig att anstränga sig, men inte göra något som känns fel.

6. Ha sådana här samtal regelbundet och följ upp. Hur har det funkat sedan senaste avstämningen? Hur kan ni gå vidare?

 

Vad längtar du efter?

Kvalitetstid

Att bli lyssnad på får en att känna sig sedd och viktig för den andra. Kvalitetstid innebär att få sin partners odelade uppmärksamhet, till exempel under en stund i soffan med tv, platta och telefon avstängda, där ni hinner titta varandra i ögonen och prata utan avbrott.

Fysisk beröring

Beröring är det första språket vi kommunicerar med som bebisar. Och föräldrar rör instinktivt vid sina barn för att knyta an och ge trygghet. När vi som par, frivilligt, berör varandra återskapar vi den så betydelsefulla känslan av samhörighet. Fysisk närhet stärker kärleksrelationer och gör det ofta lättare att lösa konflikter.

Annons

Tjänster

Att hjälpa varandra i vardagen är ett annat sätt att visa kärlek. Om man gör något för sin partner som man vet att hen behöver/kommer att uppskatta kan man räkna med en varm känsla av gemenskap – både hos den som ger och får.

Positiva ord

Att få uppmuntran, stöd och bekräftelse ger mer än en bra känsla för stunden. Vi människor har ett inneboende behov av att få känna oss kompetenta, värdefulla och uppskattade och positivt laddade ord har just den här kraften. Vi får lättare att tro på oss själva och genomföra förändringar som är bra för oss.

Presenter

En gåva behöver inte handla om det materiella värdet utan det symboliska i att givaren har investerat energi och omtanke, från själva idén om att ge något till att välja ut det och överlämna. Både den som ger och den som tar emot får en må bra-effekt.


Källa: Upptäck kärlekens olika språk av Gary Chapman (Sjöbergs förlag)

AV ANNA CARSALL

FOTO SHUTTERSTOCK/IBL

Annons