Vi minns den tid då vi tålmodigt fick vänta en vecka för att, på samma tid och samma kanal, få svar på en cliffhanger i Rederiet eller Tre kronor. Vad skulle Sten Frisk hitta på härnäst? Om en vecka kunde du få svaret – om det inte var något stort sportevenemang som snodde åt sig tablåtiden förstås.

Läs även 11 bra teveserier som du troligtvis har missat

Nu för tiden behöver vi inte vänta alls. Vi kan plöja avsnitt efter avsnitt av våra favoritserier i långa maratonsittningar – och vi älskar det. Beteendet har ökat de senaste året, särskilt bland unga. I en belgisk studie har man kunnat se att mer än 80 procent av unga ägnar sig åt att sträckkolla på serier. Och enligt samma studie ser man i snitt tre till fyra avsnitt under en och samma sittning.

På engelska kallas det ”binge watching”. Och binge betyder i princip överdriven konsumtion och kan liknas vid frosseri. Så vad gör detta seriefrossande med vår hälsa? Den tidigare nämnda belgiska studien har bland annat visat att det finns en koppling mellan ungas maratontittande och sömnbrist.

Läs även Enkla testet som visar hur mycket sömnbrist du har

De som fastnar framför skärmen löper 98 procent högre risk för dålig sömnkvalitet, och ju mer de tittar desto sämre sover de.

– Tv-serier som lämpar sig för att sträckkolla på har ofta en komplex berättarstruktur som helt absorberar tittaren. Detta intensiva engagemang med tv-innehåll kan kräva en längre period för att ”varva ner” innan man går och lägger sig, vilket påverkar sömnen i sin helhet, förklarar Jan Van den Bulck, en av forskarna bakom studien, i ett pressmeddelande.

En tidigare studie har även kunnat koppla serietittandet med bristande självkontroll, ensamhet och depression. I den rapporten liknar forskarna beteendet vid ett drog- eller alkoholberoende då belöningssystemet i hjärnan aktiveras på ett liknande sätt.

Läs även 7 sätt en depression påverkar ditt liv – även om du verkar normal

Men serietittandet är inte enbart av ondo. Enligt samma studie kan serietittandet även vara ett sätt att knyta an till andra. Det beror på att det skapar en känsla av samhörighet i och med att man kan diskutera serien med sina vänner, menar forskarna.

Källa: CBS, Dagens Hälsa, Doktorn

Läs även Att titta på serier tillsammans förbättrar förhållandet – visar ny studie