Hittat en ny kärlek efter en uppslitande separation? Då är det inte så konstigt om du känner dig ivrig inför att presentera din partner för dina barn. Men att skynda långsamt har många fördelar, säger Louise Hallin, legitimerad barnmorska och legitimerad psykoterapeut. Hon menar att det är mycket som kan gå snett då barnen ska träffa sin mammas eller pappas nya.

– Det största misstaget är att ha för bråttom, det kan du få betala dyrt för i efterhand. Man ska verkligen ha en inre säkerhet om att det här är en person som jag vill ägna mig åt, även om det kanske inte blir hela livet ut.

Berätta först

Har du övervägt saken noga och bestämt dig för att du vill presentera din nya kärlek för dina barn – först då är det med andra ord en bra idé att börja fundera över hur och när det ska ske. Louise Hallin tipsar om att först berätta om din partner – introducera personen för dina barn innan de träffas så att de hinner vänja sig vid tanken på att du har en ny person i ditt liv.

Dina barns ålder spelar en stor roll i hur du bäst kommunicerar, berättar Hallin. Har du små barn behöver du vara mer visande än pratande när du berättar om din nya kärlek. Till exempel kan du berätta att du har träffat någon som du tycker väldigt mycket om, att ni är kompisar just nu och att du får se hur det blir.

Få våra snabba, enkla och supergoda recept direkt i din inkorg - klicka här!

Var informativ

Är barnen större, det vill säga skolbarn upp till 12 år, kan du vara lite mer verbal. Du kan till exempel berätta att du har träffat en härlig person och se till att väcka lite nyfikenhet genom att berätta om individens alla fantastiska egenskaper.

– Var noga med att helt enkelt vara informativ, du behöver inte ha så mycket åsikter själv. Barnen behöver inte tycka att det är bra, de behöver inte bli glada. Barnen får bli oroliga och det är bara att ställa frågor så kommer du att få reda på vad som oroar dem mest.

Ställ frågor

Först efter det att barnet har vant sig vid tanken på att du har en ny kärlek kan det vara en bra idé att träffas allihop, och gärna då på neutral mark. Ni kan till exempel ses i en park och fika, alternativt ses ute och äta ett par gånger. Efter det kan ni ses i hemmet men Hallin understryker att det inte är en bra idé att partnern sover över första gången.

– I de allra flesta fall är barn inte så positiva mot en ny partner. Alla skilsmässobarn är väldigt längtande efter att föräldrarna återförenas. Det behöver man ha förståelse för och därför behöver man prata med barnen om det, även vuxna barn. Det viktigaste är att man ständigt frågar barnen – vad tycker du om det och hur skulle det och det kännas?

Bekräfta barnets känslor

Det viktigaste är att acceptera att det ofta är en stor omställning för barnen att du har en ny person i ditt liv, och att det kan uppstå många rädslor. Kanske är hen rädd för att den andra föräldern ska försvinna helt eller att allt ska förändras. Därför är det av största vikt att du är öppen och lyhörd med barnen från första början, och att du tar itu med de olika reaktionerna då de kommer.

– Bekräfta alltid barnet och deras känslor. Om man har ett barn som vänder sig totalt mot den nya partnern är det inte barnets fel utan de vuxna som inte har klarat av att sätta gränser. Då har föräldern misslyckats med introduktionen helt enkelt, och då får man stå ut med försöka stötta det här barnet in i en tryggare tillvaro med partnern.

Att tänka på när du presenterar en ny partner för dina barn enligt Louise Hallin:

  • Skynda långsamt – överväg noga om du vill introducera personen i dina barns liv.
  • Berätta om din nya partner för barnen innan de träffas. På det sättet hinner de vänja sig vid tanken på att det finns en ny kärlek i ditt liv.
  • Ställ frågor till dina barn och var öppen och lyhörd med barnen från början.
  • De första gångerna alla träffas tillsammans bör det vara på en neutral bas – ses i en park och fika, alternativt ses ute över en bit mat. Efter ett par gånger kan ni ses i hemmen.

Foto: SVT

Artikeln publicerades först på MåBra.

Läs även:
Lev som ett barn – 9 vanor som ökar ditt välmående!

Så hjälper du barnen genom skilsmässan – 7 steg

Jobbigt att lämna på förskolan? Så här ska du göra

Mest läst