(FEMINA) 7 saker du kan göra som singel på alla hjärtans dag
Slå på ljud

I takt med att smartphones och sociala medier ökat, har brevskrivandet minskat. Vi lajkar som aldrig förr – men tar oss sällan tid att på riktigt sätta ord på känslorna till de som betyder allra mest. Och visst blir du glad när du får ”riktig” post? Passa på att överraska din partner på alla hjärtans dag med ett riktigt, handskrivet kärleksbrev. En kärlekshandling som heter duga – och ett minne att spara för livet. Ett sms ger liksom inte samma känsla (delvis för att det ser likadant ut som det där sms:et du skickade om att toapappret var slut…) och det försvinner lätt i mängden. Så här skriver du ett kärleksbrev som visar din kärlek, utan att bli alldeles för smetigt eller för mycket.

”Jag skrev till dig varje dag i ett år” – Noah Calhoun, ur filmen Dagboken – jag sökte dig och fann mitt hjärta

Tips: Så skriver du ett bra kärleksbrev

1. Ta tid på dig

Tänk på ditt kärleksbrev som ett fint minne som kommer sparas hela livet. Så lägg lite tid på att hitta ett fint papper, skriv extra noga och dekorera gärna brevet lite. Och skriv en kladdversion först. Börja gärna med att stolpa upp de viktigaste punkterna du vill ha med. Ofta vill man flytta om lite i strukturen när man ser helheten framför sig.

2. Skriv vad du tycker mest om med just din partner

Vad är det bästa med din partner? Var generös med komplimanger och ge gärna exempel och motiveringar till varför just detta drag är så betydelsefullt för dig, det gör dina komplimanger mer personliga. Undvik de mest klyschiga formuleringarna, och framförallt, läs brevet högt – om dina komplimanger lika gärna skulle kunna funka för någon annan, tänk ett varv till.

3. Berätta något som du inte skulle säga ansikte mot ansikte

Ta tillfället i akt att våga öppna ditt hjärta. Här har du tid att formulera dig noga och få med allt du vill ha sagt utan att staka dig eller missa viktiga poänger. Berätta om saker din partner har gjort som du fortfarande tänker på och värdesätter högt, eller kanske att du fortfarande får fjärilar i magen när du ser din partner göra si eller så. Den här punkten är extra viktig när du varit tillsammans med din partner länge.

4. Fira och hylla er kärlek

Var inte rädd för att även väva in några saker som du bidrar med i ert förhållande. Brevet ska ju kitta ihop er genom att spegla er historia, era känslor och er kärlek – och ditt bidrag är lika viktigt som din partners (även om just du såklart inte ska vara i fokus). Dela med dig av (realistiska och genomförbara) planer du har för att er kärlek ska fortsätta frodas. Kanske vill du se till att ni går på dejt oftare, åker på en weekend till våren eller aldrig slutar pussa varandra godnatt.

5. Var inte rädd för att prata om framtiden

Om du inte ser en framtid med din partner kan du lika gärna hålla dig till sms. Annars – var inte rädd för att ta upp framtiden. Berätta om dina planer och förhoppningar för ert liv tillsammans. Genom att dela dina drömmar om framtiden får du din partner att känna sig trygg i er kärlek. Visst är brevets huvudsakliga syfte att visa din partner uppskattning, men det är också ett bra tillfälle att ge din partner fina visioner om ert fortsatta liv ihop. Det stärker er kärlek.

6. Bekräfta ditt engagemang

Knyt ihop säcken genom att avsluta med en mening som uttrycker att du hoppas och tror att er kärlek ska hålla för evigt.

Läs också:

Enkla tips på hur du skapar romantik i vardagen

5 enkla knep för att behålla gnistan

13 romantiska komedier du inte får missa

Mest läst