Trendar: SjälvkänslaPsykisk ohälsaKärlekRelationsrådVänskap

Sömnexperten: Därför ska du inte sova ut på helgen

07 feb, 2022 
AvAino Oxblod
FotografPExels.
Det är lockande att ta igen veckans missade sömn på helgen – men det är ett misstag.
Sömnexperten Stephanie Romiszewski förklarar varför dina sovmorgnar kan få motsatt effekt.
– Att ta ikapp sömn på helgerna leder ofta bara till sämre sömncykler.
Annons
Går det att ta igen förlorad sömn? 3 knep som faktiskt fungerarBrand logo
Går det att ta igen förlorad sömn? 3 knep som faktiskt fungerar

Att sova ut på helgen efter en intensiv vecka med jobb, familj och sociala aktiviteter är något som många av oss har som tradition. Men att ha det sömnmönstret får faktiskt bara motsatt effekt på hur vi sover menar sömnexperten Stephanie Romiszewski, i en artikel i New York Post.

Stephanie Romiszewski är kunnig på sömn och menar att ett mönster där vi sover mer på helgerna kan leda till sömnproblem.

– Att ta ikapp sömn på helgerna leder ofta bara till sämre sömncykler och sömnproblem. Det är okej att ta sovmorgnar emellanåt, men om du upptäcker att du förlitar dig på beteendet och att det blir ett mönster, konstaterar hon.

Sömnexperten menar att hjärnan får problem med att uppfatta signalerna som gör oss sömniga, när vi tar sovmorgnar.

Annons

– När vi tar sovmorgon är det svårt för våra hjärnor att förstå när de ska göra oss sömniga, eftersom det känns som att du fått ”extra” sömn även om du gick och lade dig senare och inte har sovit mer än vanligt.

Så borde du ligga när du ska sova

På vilket sätt du ligger när du ska försöka sova kan också påverka dina sömnmönster. Men även om det generellt rekommenderas att man sover på sidan, så rekommenderar sömnexperten Narwan Amini istället att man sover på mage.

– Det kan vara svårt att göra en övergång från en annan sömnposition, men man kan undvika smärta och skydda ryggen genom att placera en kudde under höfterna.

Innan du somnar är det också bra att ha en stark rutin. Det rekommenderas att minska sitt skärmanvändande på kvällen, och framförallt timmen innan du somnar.

Skaffa vårt nyhetsbrev!

Håll dig uppdaterad om det senaste inom resor och äventyr. Vi skickar dig tips och råd om hur du får den perfekta resan!

Annons