Par ligger i sängen och myser

Räkna får till förbannelse, dricka varm mjölk innan läggdags eller undvika kaffe efter klockan fem på eftermiddagen. Knepen för att lättare kunna somna är många, och allt fungerar så klart inte för alla. Det viktiga är att hitta det som passar en själv, oavsett om det är ett familjeknep som hängt med i generationer eller något som är mer vetenskapligt förankrat.

För en tid sedan undersökte psykologer vid Gonzaga University i Washington, USA, hur kommunikationen i parrelationer påverkade måendet – och de kunde då se ett tydligt samband mellan sömn och hur vi kommunicerar. Ytterligare ett sömnknep har alltså sett dagens ljus – och det härliga med det här är att det samtidigt också stärker relationen.

Dela er glädje – och sov bättre

Under 32 dagar följde forskarna 162 par och deras dagliga rutiner. Deltagarna fick enskilt svara på olika frågor, bland annat om vad som var det bästa som hänt dem under dagen och om de valt att dela den information med sin partner. Paren fick också svara på hur de upplevde konversationen de i så fall haft med varandra, samt berätta om hur de såg på ensamhet och intimitet, och hur bra de sovit kvällen innan.

Forskarna kunde tydligt se att de dagar som deltagarna delade goda nyheter med sin partner – och upplevde det som att de delade glädjen tillsammans – också somnade snabbare och sov bättre än de dagar då de kände att deras partner inte var lika intresserade av vad som hänt dem. Forskarna kunde också se att ett stöttande gensvar från partnern ledde till minskad känsla av ensamhet och ökad intimitet.

Har du och din partner som vana att dela med er av positiva nyheter för varandra före läggdags är chansen alltså stor att ni också sover bättre. Det hela hänger dock på att ni gläds åt varandra, lyssnar nyfiket och på riktigt är engagerade – annars gör det ingen nytta.

Fortfarande svårt att sova? Det finns även inredningsknep som gör det lättare att somna, ett militärknep som utlovat att du somnar på två minuter och en rad vetenskapliga sätt att få bättre sömn.

Foto: TT/Shutterstock 
Källa: Health

Läs mer:

11 effektiva knep som kan hjälpa dig att somna snabbare

Sluta vakna mitt i natten – eller lär dig somna om

Maten som dödar din sexlust – 8 livsmedel att se upp för

Mest läst