tips mot svullen och gasig mage

Upplever du att din mage är svullen? Det kan bero på flera saker. Kanske är du intolerant eller extra känslig mot någon ingrediens? Du kanske stressar och slänger i dig maten utan att få tid att tugga igenom den. För en del är det bra att få i sig mer fiber men för de som lider av IBS (irriterad tarm-syndrom) kan för mycket fiber ge motsatt effekt. Det gäller att pröva sig fram.

Märker du att du inte blir bättre och att du samtidigt har ont i magen är det klokt att ta hjälp av en dietist som kan ge dig individuella kostråd.

Här är 17 tips som hjälper mot svullen mage:

1. Minska på saltet

Det är svårt att trappa ner på saltet. I början kommer det knappt att smaka något om du inte saltar, men efter bara några dagar vänjer sig dina smaklökar. Salt binder vätska och när du äter för mycket salt påverkar det ditt blodtryck vilket

2. Ät frukter med skal

I skalet sitter det mesta av fibrerna som hjälper tarmarna att göra sitt jobb. Se därför till att du även får i dig fruktskalet när du äter frukt.

3. Njut av en banan

Bananer är fyllda med fiber och kalium, två saker som kan hjälpa kroppen att bli av med överbliven vätska och därmed även svullnaden.

4. Minska på sötningsmedlet

Sötningsmedel kan tyckas vara ett bättre alternativ till riktigt socker men många har svårt att bryta ner sötningsmedel och istället blir tarmen irriterad. Visst, du kanske drar ner på det vita sockret men istället riskerar du diarré och gasbildning.

5. Ät mer quinoa

Quinoa innehåller kalium och magnesium, två mineraler som är kända för att minska svullnad.

6. Aktivera dig mer

Att röra på dig, oavsett om det är femton minuter på lunchen eller en tjugo minuter lång promenad senare under kvällen, kommer att hjälpa din mage att fungera som den ska.

7. Ät nötter

En handfull osaltade nötter hjälper dig att stå emot sockersuget som kommer runt tretiden på eftermiddagen samtidigt som det inte ger dig känslan av att vara svullen.

8. Drick kaffe

Koffeinet i kaffe sätter igång tarmarna på ett sätt som liknar hur de jobbar efter att du har ätit en stor måltid. Är du förstoppad kan alltså en eller två koppar kaffe hjälpa dig att bli dig själv igen.

9. Ät middag tidigt på kvällen

Om du låter magen ha några timmar på sig att smälta maten innan du går och lägger dig kommer du vakna med en plattare mage än om du äter middag strax innan sänggång.

10. Massera magen

Om du känner dig gasig kan det hjälpa att massera magen genom att röra händerna i cirklar över magen. Sätt händerna strax över höftbenet på höger sida och rör upp mot revbenen, över till vänster sida och ner mot höftbenet. Fortsätt så ett par gånger.

11. Minska på läsken

Kolsyra kan göra dig extra uppsvälld, särskilt i kombination med socker eller sötningsmedel. Drick vanligt vatten istället.

12. Undvik laktosprodukter

Du behöver inte vara intolerant för att få gaser och ont i magen av att äta mejeriprodukter. Du kanske bara är överkänslig. Testa att utesluta laktosprodukter ur din kosthållning för att se om din mage reagerar bättre.

13. Ät mindre mängd bönor

Om du inte är van vid att äta bönor kan den första tiden göra dig rejält gasig. Magen brukar dock vänja sig vid bönorna efter ett tag, så om du börjar med att äta små mängder för att sedan trappa upp minskar du risken att gå runt med gaser.

14. Sluta med tuggummi

För dina tänders skull är det bra att tugga tuggummi en kort stund efter att du har ätit eller druckit något. Men sitt inte och tugga tuggummi i en evighet bara för det. Du sväljer luft när du tuggar tuggummi vilket gör att din mage riskerar att kännas svullen och göra ont.

15. Krydda gärna – men inte för starkt

Om du inte är van vid att äta stark mat kan din mage reagera på de nya kryddorna som har tillkommit i din kosthållning. Har du blivit förtjust i stark mat men märker att din mage reagerar på det är det smartast att långsamt introducera de nya kryddorna för din mage och inte ta den starkaste maträtten varje måltid.

16. Dra ned på blomkål och broccoli

Båda är fiberrika men kan också göra din mage gasig. Det är dock olika för alla, så testa dig fram. Märker du att din mage reagerar starkt på dessa grönsaker kan du testa att koka dem istället för att äta dem råa eller stekta. Då är fibrerna lite lättare för magen att ta hand om.

17. Stressa ner

En av de vanligaste orsakerna är att vi är stressade när vi äter. Redan när vi tuggar maten i munnen hjälper vi magen att bryta ner den. Om vi är stressade sväljer vi för stora bitar mat som är tungt för magen att bryta ner vilket gör den irriterad och gasig. Om vi inte tar oss tid att smaka på maten och tugga igenom den ordentligt finns det också risk att vi sväljer luft vilket också irriterar tarmarna.

Artikeln publicerades först på MåBra.

Läs även:

Så vet du om du har IBS

5 bovar som ger ökat midjemått – och vad du kan göra åt det

Bästa frukterna och grönsakerna för att minska midjemåttet