Trendar: SjälvkänslaPsykisk ohälsaKärlekRelationsrådVänskap

Test: Här är de minst och mest onyttiga chipsen

10 jun, 2016 
AvJoel Linde
Vi har undersökt innehållet i över 30 olika sorters chips, och här är vår sammanställning över de minst, och mest onyttiga sorterna.
Annons

Hanna Eneroth är nutritionist på livsmedelsverket. Hon menar att det finns två saker du kan titta extra noga på när du väljer chips, om du nu vill välja det minst onyttiga alternativet.

– Kalorier och salt är det man kan titta på, men rent generellt tror jag inte att det spelar så stor roll vilka som har mer av olika typer av fett och så vidare, för chipsen ska inte bidra så mycket till det totala näringsintaget så att innehållet blir så viktigt.

På chipspåsarna räknar de ofta med att en portion består av 30 gram, vilket i många fall skulle innebära en tiondel av påsen. Men äter du mer än så – vilket vi nog alla kan erkänna att vi oftast gör när påsen väl är öppen – så är risken stor att du får i dig för mycket av det goda.

– Äter man mycket chips får man inte plats med annan bra mat innan man kommer upp i ett energiintag som gör att det blir för mycket, och då går man ju upp i vikt, säger Hanna Eneroth.

Annons

Här är vår sammanställning över de mest och minst onyttiga chipsen på hyllan, räknat utifrån innehållet av fett, salt, kolhydrater och kalorier, samt det rekommenderade dagliga intaget (rdi) av alla näringsämnen och kalorier.

Vi har räknat utifrån livsmedelsverkets uppskattade siffror. Notera att det endast är en uppskattning, och nivåerna kan skilja från person till person.

Salt

Kroppen behöver salt, men i måttliga mängder. Livsmedelsverket rekommenderar att vi håller oss under 5-6 gram per dag, men de flesta av oss äter ungefär 10-12 gram, vilket kan innebära hälsofaror i form av högt blodtryck, stroke, njursvikt och benskörhet.

Rdi = 5-6 gram.

Fett

Fett behövs till exempel för att ta upp en rad vitaminer, och för att bygga och reparera celler, samt att förse oss med fettsyror som kroppen inte kan tillverka själv. Däremot är fett väldigt rikt på energi, vilket gör att det är väldigt lätt att få i sig mer energi än vad kroppen gör av med, vilket kan leda till övervikt och fetma.

Annons

Rdi = 80 gram.

Kolhydrater

Kolhydrater utgörs av stärkelse, kostfibrer och olika sockerarter, och det är vår viktigaste energikälla. Vår kropp och hjärna är beroende av kolhydrater som bränsle, men kolhydraterna i chips är så kallade tomma, vilket innebär att de har väldigt lågt näringsvärde, och därför lätt bidrar till övervikt och fetma.

Rdi = 430 gram.

Kalorier

Energin vi får genom att äta fett, protein och kolhydrater mäts i kalorier, som anges i både kilokalorier (kcal) och kilojoule (kJ). Ditt dagliga behov av kalorier (kcal) baseras bland annat på hur mycket energi din kropp gör av med i vila, hur mycket energi som krävs för att bryta ner din mat, och din nivå av fysisk aktivitet. De vanligaste chipsen, som sourcream & onion, grillchips och lättsaltade har ungefär 520-525 kcal per 100 gram chips.

Rdi = 2 350.

Annons