Trendar: SjälvkänslaPsykisk ohälsaKärlekRelationsrådVänskap

Tvätta de här tre kroppsdelarna noga – så kan du duscha mer sällan

21 feb, 2022 
AvSandra Skarin
FotografPEXELS

Att ta långa duschar kan vara underbart men det är bra att inte göra det allt för ofta, för en hälsosam och återfuktad hud.
Experten menar att det snarare är viktigt att duscha mer sällan och att tvätta vissa kroppsdelar mer regelbundet istället.

Annons
Lista: 5 anledningar varför du inte bör tvätta håret i varmt vattenBrand logo
Lista: 5 anledningar varför du inte bör tvätta håret i varmt vatten

De flesta tycker att det är skönt att starta morgonen med en uppiggande dusch eller avsluta kvällen med ett avkopplande bad. Att hålla huden ren är nödvändigt men det är viktigt att inte tvätta huden för mycket eftersom det kan göra huden torr och skadad. Vilket i sin tur kan minska hudens lipidier, nyttiga bakterier och oljor. Det kan göra att hudens barriär försvagas och lättare får inflammationer.

Undvik starka och uttorkade hudvårdsprodukter med många kemikalier, för det är inte heller bra för huden.

Sandy Skotnicki jobbar som dermatolog och menar att det vore mer skonsamt för huden att duscha mer sällan. Enligt henne räcker det också att bara tvätta tre kroppsdelar.

Expertens tips

  1. Tvätta alltid under armarna. Det är viktigt av hygienskäl och för att slippa eksem.
  2. Prioritera att tvätta ljumskarna och de intimare delarna varje dag. Annars är det lätt att få infektioner där.
  3. Det är viktigt att inte glömma att tvätta fötterna, för att få bort smuts och bakterier. Det gäller både fötter som är barfota eller går i sockar.

Så ofta bör du duscha

Det är inte bara huden som kan behöver villa från tvättandet ibland. Samma gäller för håret. För mycket tvättande och schamponerande kan göra att håret torrt, slitet och glanslöst. Färgat hår kan även mattas av så att färgen snabbare försvinner.

Rekommendationen är att det är lämpligt att duscha mellan varannan dag till två till tre dagar per vecka. Hur ofta håret behöver tvättas varieras utifrån hårtyp men inte mer ofta än varannan dag.

Annons