1:04

Efter reklamen: 3 tips som gör att ditt hår åldras hälsosamt

(1:04)

Slå på ljud

Att byta ut schampo och balsam mot pomada och puder – låter det lockande? De allra flesta skulle nog svara nej på den frågan. Men för amerikanen Abby Cox, som är profil på Youtube, var det verkligheten i över ett år.

Under fem års tid arbetade hon på Colonial Williamsburg, ett levande utomhusmuseum där personalen är klädda som 1700-talets amerikaner. Under sin tid på det speciella jobbet valde hon också att sluta tvätta håret, och istället ta hand om sitt hår på sättet som var typiskt för epoken.

Pomada och puder i håret.

Halva Abbys hår är otvättat, och andra halvan har hon pomada och puder i.

Youtube.

– Jag tvättade inte mitt hår på ungefär ett år, och det jag gjorde var att jag följde en en hårrutin från 1700-talet. Jag hade i hårpomada och pudrade mitt hår som min huvudsakliga hygien, säger hon i en video på Youtube som har setts över en miljon gånger.

5 förändringar din frisör vill att du gör när du fått grått hår

Bra för håret

Hon visar att hon först smetar in håret med hårpomada gjort på djurfett, och sedan pudrar håret, som man gjorde på 1700-talet. Pomadan är doftsatt med olika blommor som gör att håret också luktar gott.

– Eftersom pudret är stärkelsebaserat så sväller det upp av djurfettet som täcker mitt hår, och det gör de individuella hårstråna tjockare, mjukare och mer formbara. Det är inte kakigt eller klibbigt, det är faktiskt väldigt torrt, och pudret har absorberat allt extra fett, säger hon och fortsätter:

– Den här tekniken är idealisk för väldigt tunt hår som brukar bli flottigt.

Kvinnan fick sitt hår förstört av frisören

Abby konstaterar att hårtekniken inte är anpassad efter moderna badrum, och att hon tvingades städa i flera timmar efter att ha gjort rutinen, då pudret hamnar exakt överallt. Men pomada och puder är bättre för håret än man kan tro – under året hon hade det som ”hårtvätt” växte det längre och blev friskare än någonsin förut.

– Det här är bra för håret generellt har jag lärt mig, för djurfettet fungerar som ett djupverkande balsam och vi tar inte bort hårets naturliga oljor, eller i hårbotten.