Forskarna bakom studien menar att det ultimata umgänget för störst energi- och glädjeboost är att umgås med minst två, men max fyra vänner, två gånger i veckan. Fler vänner ger härligare stämning och mer skratt än att bara umgås med en kompis, men om man blir mer än fem i gänget avklingar stämningen och de förlösande skratten. Enligt studien föreslås (på riktigt) en skvallerstund på en bar som ett av de mest ultimata sätten att umgås. Det kan vi leva med.

Förutom att få skratta tillsammans och prata av sig en stund menar forskarna att den här typen av umgänge bidrar till hälsofördelar som bättre immunförsvar, minskad ångest och äkta generositet, vilket får oss att må bättre.

Vi umgås för sällan med våra vänner

Dessvärre verkar det som att vi har svårt att ta oss tid för denna hälsofrämjande aktivitet – endast två av fem kvinnor tar sig tid att gå ut med sina vänner en gång i veckan, och det var ännu mer sällsynt om de dessutom hade familj. Alldeles för dålig statistik, särskilt med tanke på att forskningen även visar att ju äldre vi blir och ju mer åtaganden och ansvar vi har, desto viktigare är det med avkopplande kompishäng.

Studien, och umgängets påverkan på våra serotonin och oxytocin-nivåer stöds också av tidigare studier från Stanfords Universitet.

Många kvinnor får skuldkänslor för att de lämnar familjen hemma när de ger sig ut för en egenkväll på stan, men här är alltså det ultimata beviset på att det är dags att slopa de tankarna en gång för alla och se AW:n som inte bara skön egentid, utan även som investering i din hälsa.

Källa: Creative Family, Oxford University

Läs också:

Studie: Nära vänner kan förlänga ditt liv

Exakt så lång tid tar det att bli bästa vänner

Studie: Många föredrar sin bästa vän före sin man