Trendar: SjälvkänslaPsykisk ohälsaKärlekRelationsrådVänskap

Utbildningsministern: Det här gäller inför skolstarten

19 aug, 2020 
AvVivvi Alström
FotografTT
Utbildningsministern Anna Ekström
För att hålla smittspridningen nere kommer höstterminen att se annorlunda ut för många elever. Utbildningsminister Anna Ekström utesluter inte att vissa skolor kan behöva stänga helt, om smittspridningen skulle ta fart igen.
Annons

Även om skolorna nu är öppna kommer höstterminen att se annorlunda ut på flera sätt. På en presskonferens berättade utbildningsminister Anna Ekström om de nya regler som gäller under pandemin.

För att hålla spridningen av coronaviruset nere uppmanas skolorna bland annat att vara flexibla så att alla elever inte börjar och slutar samma tidpunkt. Man uppmanas även att lägga fler lektioner utomhus och om det behövs, kommer skolor kunna bedriva fjärr- och distansundervisning.

– Det handlar också om att möblera luftigt i klassrummen och öka avstånden i matsalar. Många föräldramöten kan också komma att ställas in, säger Anna Ekström.

Skolpersonal får inte covid-19 oftare

Beslutet om öppna skolor har fattats utifrån att barn och ungdomar inte är drivande i pandemin. Man har inte heller sett att personal i förskola och skola har drabbats av covid-19 i högre utsträckning än andra yrkeskategorier.

Men Anna Ekström poängterar också att läget fortfarande är allvarligt och att man kan behöva stänga gymnasieskolor igen.
– Jag är inte är orolig för gymnasieungdomarna, men jag är orolig för att trängseln i kollektivtrafik kan påverka vuxna. Det kan bli smittoutbrott bland vuxna som gör att skolan behöver stängas, säger hon.

Foto: TT

Läs mer:

Annons