I april uppgav kinesiska forskare att de hade hittat coronaviruset i spermier – något som väckte frågan kring om viruset kan vara sexuellt överförbart. Forskare har även hittat covid-19 i spermier hos män som tillfrisknat från coronaviruset.

De nya fynden kommenterades av Bibi Johansson, infektionsläkare.

– Att man kan detektera ett virus i sädesvätska är inte alls samma sak som att sjukdomen kan smitta genom sexuella kontakter, sa hon då till Svt.

Kan man ha sex under corona?

Folkhälsomyndigheten har nu uppdaterat sin fråga/svar-del med en fråga gällande om det är okej att ha sex under corona, uppger Aftonbladet.

Så här skriver man:

Vad ska jag tänka på när det gäller sexuella relationer?

”Enligt våra allmänna råd ska man hålla avstånd till andra människor för att minska risken för smittspridning av covid-19. Det gäller särskilt utanför den närmaste kretsen. Närhet, intimitet och sex främjar välbefinnandet och den allmänna hälsan. I fasta relationer, där personer ändå träffas och är nära varandra, är sex inget hinder om du och din, eller dina, partner inte visar några sjukdomssymtom. Dejting och tillfälliga sexuella relationer med nya partner utgör däremot en risk för att bli smittad eller smitta andra.”

Av: Anna Sundesten

Foto: TT/Shutterstock

Läs mer:

Därför får vi så olika symtom av coronaviruset

Så påverkas du av att sitta i karantän med din partner

Gör som kändisarna – så roar de sig under hemkarantän

Mest läst