barn-periscope-app-

I dag har nästan alla barn och ungdomar en egen mobiltelefon. För föräldrarna känns detta som en trygghet, eftersom de snabbt kan komma i kontakt med sina barn.

Men som med all teknik och internetuppkoppling finns det faror – särskilt för de yngre. Nu har Socialtjänsten i Gävle gått ut med en varning som gäller en app som många barn och ungdomar laddar ner.

Appen heter Periscope och låter användaren sända video live från mobiltelefonen till mottagare överallt i världen. Mottagarna kan dessutom kommentera vad som sker i realtid – och komma med önskemål eller krav.

Läs även: Därför ska du inte skälla på bråkiga barn

Detta har utnyttjats av pedofiler och flera fall av misstänkt grooming (att en person tar kontakt i syfte att begå övergrepp) och nätpedofili har kopplats till appen.

– Det har varit situationer där man tar av sig kläderna och visar hud. Man har diskussioner med främmande personer som man inte vem det är, personerna är anonyma och man vet inte vem som tittar eller vem man pratar med, säger Fatima Viklund från Socialtjänsten i Gävle till P4 Gävleborg.

Läs även: Hur en vanlig morgon som småbarnsmamma ser ut – egentligen

Därför slår Socialtjänsten larm till alla föräldrar och ber dem att tala med sina barn om appen Periscope och kontrollera att barnen inte använder den.

– Som föräldrar ska man radera appen, uppmanar Fatima Viklund.

Text: Margaretha Malmgren, från Allas.se
Foto: Shutterstock

Fler lästips! 

Ärver verkligen barnen sin intelligens från mammorna?

Varningen: Denna dryck bör du aldrig ge ett barn!