Artikeln innehåller reklamlänkar
Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

10 fantastiska böcker om kärlek

12 feb, 2020 
AvAnna-Lena Pettersson
Vi tipsar om 10 böcker om kärlek, perfekta att läsa på alla hjärtans dag. Hitta boken i affären, på biblioteket, i ljudboksappen och slå dig sedan ner och njut av kärlekshistorier på högsta nivå, oavsett vilken boksmak du har.
Annons

Vad är egentligen en bok om kärlek? Är det en historia som börjar med att tjej möter kille och de blir kära och lever lyckliga i alla sina dagar? Eller är det en hjärtknipande berättelse om känslor som är förbjudna eller omöjliga? Eller varför inte en historia om en pojke och en vampyr?

Vi har samlat tio böcker om kärlek där det finns något för alla smaker oavsett vad man lägger i ordet kärlek. Vi tipsar om böcker om besatthet, saknad, lycklig kärlek och just vampyrer.

10 fantastiska böcker om kärlek

Svindlande höjder av Emily Brontë

Emily Brontës Svindlande höjder.
Emily Brontës Svindlande höjder.

En lika klassisk som tragisk kärlekshistoria från det tidiga 1800-talets England. Historien är full av förvecklingar och vändningar, tragiska dödsfall och bitterhet. Men i botten av allt finns den vackra kärleken mellan Catherine Earnshaw och Heathcliff.

Annons

Den vidunderliga kärlekens historia av Carl Johan Vallgren

Den vidunderliga kärlekens historia av Carl Johan Vallgren.
Den vidunderliga kärlekens historia av Carl Johan Vallgren.

Carl Johan Vallgren kammade hem ett välförtjänt Augustpris 2003 för denna storslagna roman om Hercule Barfuss, en vanställd pojke som föds på en bordell 1813. Vi får följa honom genom världshistorien och hans längtan efter och jakt på Henriette Vogel, flickan han älskat sedan han var barn.

Livet efter dig av Jojo Moyes

Livet efter dig av Jojo Moyes.
Livet efter dig av Jojo Moyes.

Ladda med näsdukar för här kommer en rörande historia om kärlek som inte lämnar ett öga torrt. Historien kretsar kring Lou Clark som för att få ihop lite pengar tar jobb som sällskapsdam hos den totalförlamade Will Taylor. Efter det blir inget sig likt för någon av dem.

Annons

Förnuft och känsla av Jane Austen

Förnuft och känsla av Jane Austen.
Förnuft och känsla av Jane Austen.

Låt dig svepas med över den engelska landsbygden, mellan gods och vackra landskap och följa med i historien om Marianne och Elinor Dashwood. Den vackra och sorgesamma romantiska historien mellan Marianne och John Willoughby och Elinors kärlek till Edwards Ferrars har gjort Förnuft och känsla till en av de stora romantiska klassikerna.

Call me by your name av André Aciman

Call me by your name av André Aciman.
Call me by your name av André Aciman.

Den vackra historien om den första stora kärleken mellan den sjuttonåriga Elio och den tjugofemåriga Oliver. Kärleken som beskrivs i boken är både laddad och vibrerande och när boken filmatiserades nominerades den till en Oscar för bästa film.

Annons

Den allvarsamma leken av Hjalmar Söderberg

Den allvarsamma leken av Hjalmar Söderberg.
Den allvarsamma leken av Hjalmar Söderberg.

En svensk klassiker om omöjlig kärlek. Lydia och Arvid kände varandra som unga och då spirade kärleken. När de nu ses igen är de både tio år äldre och gifta men de gamla känslorna väcks till liv. Utöver kärlekshistorien tecknar Hjalmar Söderberg ett vackert porträtt av Stockholm i början av 1900-talet.

Jag utan dig av Kelly Rimmer

Jag utan dig av Kelly Rimmers.
Jag utan dig av Kelly Rimmer.

Vad vore väl en lista över kärleksböcker utan lite härlig romance? Kelly Rimmers bok om Callums och Lilahs kärlekshistoria lämnar ingen oberörd. De möts av en slump och en intensiv kärleksaffär inleds. När relationen växer sig starkare drabbas Lilah av en sjukdom som förändrar allt.

Annons

Resten av allt är vårt av Emma Hamberg

Resten av allt är vårt av Emma Hamberg.
Resten av allt är vårt av Emma Hamberg.

Lycklig kärlek är svårt att skriva om men Emma Hambergs bok är en riktig fullträff. Hennes berättelse om när hon träffar en man från sitt förflutna och inleder en lycklig relation efter stormiga och jobbiga år värmer det kallaste februarihjärta.

Fyra noveller om kärlek

Fyra noveller om kärlek från Novellix.
Fyra noveller om kärlek från Novellix.

Även om kärlek i sig är komplicerat så går det att få fram känslan på bara ett fåtal sidor. Det bevisar den här lilla novellsamlingen från Novellix. Den innehåller noveller om kärlek skrivna av Oscar Wilde, Mary Shelley, Lev Tolstoj och Virginia Woolf. En perfekt liten pralin att ge bort i present.

Annons

Låt den rätte komma in av John Ajvide Lindqvist

Låt den rätte komma in av John Ajvide Lindqvist.
Låt den rätte komma in av John Ajvide Lindqvist.

Ja, vi vet att det här är en skräckberättelse om vampyrer, mobbning och ond bråd död. Men det är också en vacker kärlekshistoria om den mobbade pojken Oskar och vampyrflickan Eli. Perfekt läsning för den som kanske inte går igång på de klassiska kärleksböckerna utan vill ha splatter, men ändå också vill bli berörd in i hjärtat.

Läs mer: 

Annons