Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

10 kända kvinnors uttalanden på Internationella kvinnodagen 2021

08 mar, 2021 
AvSaga Pettersson
AvSaga Pettersson
Fotograftt
10 kända kvinnors uttalanden på Internationella kvinnodagen 2021
Kända kvinnor tar ton på Instagram under den Internationella kvinnodagen, den 8 mars, och sprider viktiga och kloka budskap till sina medsystrar. Här har vi samlat några av dem.
Annons
5 inspirerande böcker du borde läsa på kvinnodagenBrand logo
5 inspirerande böcker du borde läsa på kvinnodagen

Idag är det den 8 mars, den Internationella kvinnodagen. På grund av den rådande pandemin ser den lite annorlunda ut år, men under dagen har man kunnat ta del av bland annat digitala samtal, föreläsningar och live-konserter.

Kändisarnas inlägg på Instagram under 8 mars

Instagram fylls däremot, tack och lov, som vanligt av starka ord och peppiga hälsningar och budskap från kvinnor över hela världen. Vi har samlat några av kändisarnas inlägg här, för att både ta del av och ta in.

Molly Hammar

Molly Hammar har delat med sig av ett klipp på sig själv där hon imiterar en snubbe som spänner sin ena arm och ger sin biceps en liten puss.

”Internationella kvinnodagen idag så tänkte bete mig som en man exakt hela dagen”, skriver hon.

Penny Parnevik

Penny Parnevik som blev mamma för andra gången för bara ett par dagar sedan delar med sig av en otrolig bild från när hon är nyförlöst och håller sin dotter Pebble Murray i famnen.

Annons

”Internationella kvinnodagen...bilden säger allt...shit vad starka vi är”, skriver Penny Parnevik i sitt Instagram-inlägg.

Linnea Henriksson

Linnea Henriksson delar med sig flera bilder på sig själv, där hon är allt ifrån piffig upp till tänderna till nyvaken i badrumsspegeln. I inlägget skriver hon en lång hyllning till alla kvinnor där ute.

”Älskade syster. Oavsett om du älskar din skönhetsrutin, vägrar smink, vill visa hud, tar på dig extra lager, är glad och tillmötesgående, hatar alla, är inkluderande eller bara vill få va med de dina eller va fan, bara få fokusera på dig själv för en stund. Vet du, du kommer alltid göra fel i någons ögon. Samtidigt kommer du ALLTID vara precis det en annan behöver se i sitt flöde för att förstå att det också är OK. Att du också är OK. Att allt är OK. Bara fortsätt!! Du är så himla viktig - och fantastisk!”.

Annons

Sabina Ddumba

”Jag har så himla många fantastiska kvinnor i mitt liv. Så många kvinnor som ständigt inspirerar och stöttar. Världen hade varit sämst utan kvinnor. Därför vill jag säga ”YOU’RE A DAMN GOOD WOMAN”, skriver Sabina Ddumba i ett Instagram-inlägg, som i samband med sitt släpp av nya singeln Damn good woman, låtit flera av sina vänner berätta vad en "damn good woman" är för dem, något som filmats och publicerats som små klipp på Sabinas Instagram flera dagar i rad.

Annons

Och nu dagen till ära hör vi Sabina berätta vad hon anser är en ”damn good woman”:

– Förminska inte dig själv, för det gör ju alla andra i rummet. Försök att sträck på dig, försöka att ta din plats. Det är viktigt att säga det till sig själv, för det är så enkelt att säga det till någon annan. En damn good woman är någon som reser sig upp efter att den fallit. Eller hjälper någon som har ramlat. Blickar framåt utan att glömma det som är bakom.

Molly Sandén

Molly Sandén passar på att hylla sina vänner, tillika artistkollegor, Miriam Bryant och Zara Larsson. Miriam Bryant som fyller 30 år dagen till ära, och Zara Larsson som under kvällen ska ha en livesänd konsert.

Annons

”Hon till vänster fyller 30 och hon till höger har livets livestream-show ikväll. Två kvinnor jag älskar och beundrar enormt jävla mkt”, skriver hon när hon delar en bild av dem tre ihop.

Kristin Kaspersen

Kristin Kaspersen delar en rad bilder på kvinnor hon hyllar lite extra idag. På bilderna ser vi bland annat hennes mamma Lill-Babs, hennes systrar Monica Svensson och Malin Berghagen, och dansarna Linn Hegdal och Maria Zimmerman som hon lärde känna under sin medverkan i Let's dance 2019.

Annons

”Tack alla fina, varma, starka, omtänksamma och galet härliga kvinnor i mitt liv. Ni inspirerar mig. Jag är stolt över oss!!!”.

Parisa Amiri

Paria Amiri uppmärksammar det viktiga i att belysa alla samhällets problem – och att stötta organisationer som jobbar för kvinnors rättigheter.

”Internationella Kvinnodagen, likea inte bara utan förläng! Dagen vi feminister har världens ÖRA, och kan belysa samhällets minst värda och mest utsatta, i alla konflikter, kulturer, branscher och länder. Världen över riskerar kvinnor ALLT i kampen för grundläggande rättigheter, att få leva sina liv fria och fria från hot, övergrepp, våld och förtryck. Från lönegap och hederskultur till våldtäkter som krigsföring och extrem fattigdom. Lägg nu inte detta bakom dig, stötta och följ tex dessa organisationer och initiativ”, skriver Parisa Amiri följt av en lista där hon taggar in flera organisationer att stötta.

Annons

Clara Henry

Någon som hakar på och lyfter Paria Amiris lista med organisationer att stötta är Clara Henry. I ett Instagram-inlägg skriver hon också:

”Rättssäkerhet, trygga förlossningar, fri abort och preventivmedel, att själv bestämma över mitt liv och min sexualitet, att inte bli slagen i mitt eget hem, att inte tjäna mindre än min kollega, att få en stabil pension, att inte bli misshandlad eller våldtagen eller könsstympad eller dödad. Det är inte mycket begärt, tycker man, men kvinnors kroppar och liv är fortfarande politiska frågor. I år igen”.

Annons

Eva Röse

Eva Röse delar en tecknad bild av flera nävar i luften, som vi sett i sammanhanget många gånger, och skriver:

”För alla dom som inte kan skrika högt. För alla som ständigt måste kämpa för att få luft.Aldrig mer upp med hakan - bara upp med näven. Equality or nothing”.

Greta Thunberg

Greta Thunberg tar även hon tillfället i akt att uppmärksamma dagen, och påpekar också varför vi bör vänta med att gratulera kvinnor idag.

Annons

”På internationella kvinnodagen uppmärksammar vi det faktum att kvinnor fortfarande inte blir behandlade på samma sätt som männen. Den här kampen är inte vunnen än. Så spara dina firanden och gratulationer och stötta istället kvinnorna på frontlinjerna världen över”, skriver Greta.

LÄS MER:

Annons