Extinction rebellion är internationell rörelse som med fredlig civil olydnad vill sätta press på makthavare att agera mot klimathotet. De senaste månaderna har de väckt stor uppmärksamhet då de bland annat ockuperat och protesterat kring kända turistmål i London, Paris, Berlin och Amsterdam.

De har limmat sig fast vid såväl banker som flygplan, men också arrangerat stora så kallade”die-ins” där de spelar döda, som en markering till vad som riskerar att hända om vi inte agerar – fort. Planen är att utöka demonstrationerna till över 60 länder, på samtliga kontinenter. I Stockholm har de bland annat protesterat mot byggnationen av förbifart Stockholm och hällt ut fejkblod utanför bokmässan.

Störst har protesterna varit i London och hittills har närmare 1 700 demonstranter arresterats. När Londonpolisen i tisdags införde ett förbud mot Extinction rebellion, reagerade Greta Thunberg: ”Om det är emot reglerna att stå upp mot nedbrytningen av klimat och ekosystem och för mänskligheten, då måste reglerna brytas”, skrev hon på Twitter.

Stöttar Extinction rebellion

Nu följer alltså fler kändisar i Gretas spår och tar parti för aktivistgruppen – och kampen mot klimatkrisen.

”Vi kan inte ignorera deras rop – även om det innebär att vi ställer oss själva i skottgluggen genom att svara.” skriver kändisarna i ett öppet brev. Bland de som skrivit under finns bland annat skådespelarna Jude Law och Benedict Cumberbatch, artisten Mel B, skådespelerskan Vanessa Kirby och modellerna ​Poppy Delevingne och Lily Cole.

I brevet erkänner kändisarna bland annat att journalisterna som kallat dem hycklare har rätt: Vi lever liv med höga koldioxidavtryck och de industrier som vi är en del av har enorma utsläpp. Vi är alla fast i denna fossilberoende ekonomi och utan systemförändringar kommer vår livsstil att fortsätta orsaka skador för vårt klimat och ekosystem.”

De skriver även att media måste ”berätta sanningen” om klimatkrisen: ”Livet på jorden är döende. Vi lever mitt i det sjätte massutdöendet.”

Källa: Sky News

Bilder: TT

Läs mer:

Här klimatstrejkar världen med Greta – se bilderna 

Great Thunbergs klimatkamp blir dokumentärfilm

Därför stoppas klimatförnekare för att stoppa Greta Thunberg