Om det var bättre eller sämre förr låter vi vara osagt, men annorlunda, det var det definitivt. Här är några tydliga exempel.

Kalles klätterträd

Svensk animerad serie från 1975, av Olof Landström. Rockigt intro av Georg ”Jojje” Wadenius som i sig är bättre än det mesta andra.

Ika i rutan

Programledaren Ika Nord var konstig i rutan och barn satt till hälften skräckslagna, till hälften fascinerade och lyssnade på det smått obehagliga men också trollbindande introt. Från 1988.

Hagelbäcks matrast

En mejerianställd häller upp tre liter filmjölk i en balja där han skapar animationer med diverse tillbehör. Frågan är hur väl detta program följer kostcirkeln. Från 1992.

Beppes godnattstund

Beppe Wolger ligger i sängen och snackar om allt möjligt med sina gosedjur. Bra tv! Från 1968.

https://www.youtube.com/watch?v=sOqoQr85Wuo

Dunderklumpen

Samma Beppe Wolgers skrev också den kulturella skatten Dunderklumpen, om den knasiga jämtlänningen Dunderklumpen och hans band av levande dockor. Från 1974.

Joelbitar

Kommer du ihåg hur det var förra vintern? Kommer du ihåg alla stjärnor och strutar? Kommer du ihåg när du var på ett jättekalas? I så fall kommer du också ihåg Joelbitar. Från 1988.

https://www.youtube.com/watch?v=3ia4iKggzYs

Pingu

Lerpingviner som lät och gjorde konstiga saker var något av det bästa som fanns på 80-talet. Från 1986.

Simpor och grodfötter

En familj amfibiska människoliknande varelser, kallade snurpingar, försöker klara sig i människornas värld. Varenda 80-och 90-talist drömmer fortfarande mardrömmar om att hitta en snurping i garderoben. Från 1994.

Skrotnisse och hans vänner

Ett gäng dockor lever i en magisk skrothög som de använder för att skapa lite allt möjligt. Från 1985.

Tummen

De gjorde ett tumavtryck på ett papper, fyllde i konturerna och gjorde Tummen levande. Svårare än så behöver det inte vara. Från 1978.

Den vita stenen

De vita stenarna på dagisets grusplan var mer värda än guld. Så varför inte göra ett helt barnprogram om de små livens kärlek till vita stenar? Från 1973.

Lillstrumpa och Syster Yster

Två trasiga gamla strumpa bor i ett hus på en äng. Ja, typ så. Älskar barnprogram från 80-talet! Från 1983.

Skymningssagor

Inget program satte kvällsstämningen bättre. Ett plonkande piano ackompanjerade den förtroendeingivande berättarrösten som berättade olika sagor från den lilla modellvärlden. Från 1988.

Dagens visa

Barn satt med röda tröjor och sjöng sånger in i kameran. Vi undrade hur tusan man gjorde för att få visa upp sina skills så där i SVT. Från 1987.