Barnnamn som är inspirerade av häxor.
5 Disney-kvinnor att inspireras av
Slå på ljud

Häxor, det vill säga kvinnor som tros ha övernaturliga, magiska krafter, började att dyka upp i vår kultur för flera hundra år sedan och har förekommit i allt från böcker till sagor.

Namn från häxornas värld

I modern tid har häxor förekommit i många serier och filmer – Harry Potter och Sabrina Tonårshäxan för att bara nämna två. Om du är ute efter ett spännande barnnamn finns det med andra ord en hel del varianter att inspireras av.

Här är 16 magiska barnnamn som är inspirerade av av häxornas värld:

Agnes

Agnes Waterhouse var den första kvinna att bli avrättad för häxkonst år 1566. I romanen och tv-serien Good Omens finns det även en karaktär som heter Agnes Nutter som bränns på bål.

Alice

Även Alice Nutter var en kvinna som avrättades för häxkonst 1612. Hon kan ses i flera verk i modern populärkultur, bland annat i böcker skrivna av Jeanette Winterson och William Harrison Ainsworth.

Allegra

Allegra är en av häxorna i klassiska animefilmen Jack and the Witch från 1967.

Bonnie

I serien The Vampire Diaries är Bonnie en av de goda häxorna och spelas av Kat Graham.

Cassandra

Inom grekisk mytologi har Cassandra förmågan att se in i framtiden, men det vilar även en förbannelse över henne då ingen tror på hennes syner.

Fiona

I American Horror Story: Coven är Fiona en av de mest framstående häxorna, och i rollen syns skådespelerskan Jessica Lange.

Gaia

Inom grekisk mytologi är Gaia jordens, moderlighetens och fruktbarhetens gudinna. Skådespelerskan Emma Thompson döpte sin dotter till just Gaia.

Helena

I filmen Suspiria är karaktären Helena Markos ledaren bakom ett gäng häxor som driver en populär dansskola. I versionen från 1977 spelas hon av Lela Svasta, och i den från 2018 är det Tilda Swinton som spelar rollen.

Hermione

Namnet Hermione har egentligen rötter i den grekiska mytologin men har blivit otroligt populärt de senaste åren tack vare den kända rollen i Harry Potter-filmerna och det är som bekant Emma Watson som spelar den kända häxan.

Louise

Louise Miller heter häxan i komedin Teen Witch från 1989.

Luna

Luna betyder måne på latin och just månfaser är väldigt viktiga inom både häxkonst och astrologi.  I populärkultur syns namnet i Harry Potter, Sailor Moon och Monster High.

Nimue

Namnet Nimue är av brittiskt ursprung och betyder ”damen i sjön”. I sagan om Kung Arthur så är Nimue ibland beskriven som en häxa, eller som damen i sjön, i vilken trollkarlen Merlin blir förälskad i.

Rochelle

Rochelle är en av häxorna i filmen The Craft, skådisen bakom är Rachel True.

Sabrina

Kanske förknippar du namnet Sabrina mest med 90-talsserien Sabrina Tonårshäxan, men namnet kommer även från en keltisk vattennymf.

Ursula

Ursula känner du kanske igen från Disneyklassikern Den Lilla Sjöjungfrun där den onda rollfiguren är en havshäxa.

Willow

Willow Rosenberg är en av häxorna i klassikern Buffy the Vampire Slayer.

Foto: TT Källa: Cosmopolitan

LÄS MER:

24 barnnamn som är inspirerade av Disney-karaktärer

20 populäraste barnnamnen från 80-talet att inspireras av

Inspiration till barnnamnet: 16 förnamn som är ovanliga i Sverige

Mest läst