Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

17 saker du inte visste om det brittiska kungliga bröllopet

15 maj, 2018 
AvNanna von Knorring
Meghan Markle och prins Harry ska snart få säga ja till varandra. Men visste du att deras bröllop (och brittiska kungliga bröllop överlag) skiljer sig från det vi är vana vid i flera stora och små detaljer? Här listar vi 17 fakta som du kanske inte visste om det brittiska kungliga bröllopet.
Annons

Meghan Markle och prins Harrys bröllop närmar sig. Lördagen den 19 maj 2018 kommer det blivande prinsparet att gifta sig med varandra i St. George’s Chapel på Windsor Castle. På plats kommer 2640 personer att uppleva bröllopet på nära håll och efter vigseln kommer det nygifta paret att färdas genom staden till sin första mottagning (ja, de har två!) som hålls av drottning Elizabeth.

Bröllopet mellan Meghan Markle och prins Harry kommer sändas i Sverige på SVT1 från och med klockan 12.00 svensk tid.

Här följer 17 saker som du (kanske) inte visste om det kungliga bröllopet och det nya prinsparet:

1. Meghan Markle och prins Harry träffades på en blind date

Prins Harry och Meghan Markle träffade varandra för första gången i juli 2016. En gemensam vän ordnade så att det blivande paret träffades över en drink. De hann dejta varandra i fyra månader innan nyheten om deras förhållande nådde media och allmänheten i slutet av oktober samma år.

Annons

2. Prins Harry friade hemma

Prins Harry friade till Meghan Markle i deras gemensamma hem Nottingham Cottage på Kensington Palace. ”Det var så gulligt och naturligt och väldigt romantiskt. Han gick ner på knä”, sa Meghan Markle om frieriet.

Meghan Markle och prins Harry gifter sig den 19 maj 2018. Meghan Markles förlovningsring med tre diamanter sticker ut.

3. Meghan Markles förlovningsring sticker ut

Förlovningsringen är specialgjord för Meghan Markle och består av tre diamanter, en från Botswana där paret varit på resa tillsammans och två från prinsessan Dianas smyckessamling.

Det som gör ringen annorlunda i de kungliga kretsarna är att de brittiska kungligheterna oftast väljer en ädelsten i sin ring. Prinsessan Dianas och hertiginnan Catherines ring har en safir och det har även drottningmodern samt prinsessan Anne. Prinsessan Margaret och Sarah Ferguson har å sin sida rubinringar.

Annons

4. Så ser den kungliga bröllopsklänningen ut

Vem som designar bröllopsklänningen och hur den ser ut är en välbevarad hemlighet fram till bröllopsdagen. En kunglig brud väljer dock oftast spets, helvitt och brittisk design, en tradition sedan drottning Victorias bröllop 1840. Bland designernamnen som ryktas kunna vara aktuella för Meghan Markles klänning finns bland andra Ralph & Russo, Stella McCartney, Christopher Bailey och Erdem.

Kate Middletons klänning designades av Sarah Burton/Alexander McQueen medan prinsessan Dianas var gjord av Elizabeth Emanuel. Att brodera klänningen är inte heller ovanligt. Kate Middleton lät brodera blommor som representerade de olika delarna av Storbritannien, medan Sarah Ferguson hade broderade vågor som en hyllning till makens militära karriär.

Kate Middleton bar en bröllopsklänning från Sarah Burton/Alexander McQueen och prinsessan Dianas bröllopsklänning designades av Elizabeth Emanuel.

5. Meghan Markle blir inte prinsessa

Meghan Markle kommer inte att bli prinsessa när hon gifter sig med prins Harry eftersom hon inte är av kunglig börd. Hon kommer att bli hertiginna, ifall drottning Elizabeth erbjuder prins Harry ett hertigdöme.

Annons

Om det inte sker kommer hennes officiella titel troligen vara ”Hennes kungliga höghet prinsessan Henry av Wales”, alltså att hon blir prinsessa enbart genom sin makes titel.

6. Männen bär militäruniform

I den brittiska kungafamiljen är det tradition att tjänstgöra i militären och därför bär de även en av sina militäruniformer vid bröllop.

7. Kvinnorna bär alltid hatt

Alla kvinnliga gäster bär enligt tradition alltid hatt vid kungliga bröllop. De kan dock variera väldigt mycket i form, färg och storlek. Vid det kungliga bröllopet år 2011 bar prinsessan Beatrice en hatt med en stor rosett som drog till sig mycket uppmärksamhet.

Prinsessan Beatrices hatt väckte uppmärksamhet vid Williams och Kates bröllop 2011

8. En tårtbit skickas ut till gästerna – efter bröllopet

Jo, det är faktiskt sant. Efter prins Williams och Kate Middletons bröllop år 2011 skickade de ut en liten ask med en bit av bröllopstårtan och ett tackkort till sina gäster.

Annons

9. Best man är ett nytt koncept för de brittiska kungligheterna

Enligt tradition brukar kungligheter inte ha en best man vid sitt bröllop. Prins William bröt dock traditionen när han bad sin yngre bror prins Harry att vara just best man och nu gör prins Harry samma sak sju år senare.

10. Två bröllopsfester

Ett kungligt bröllop firas inte bara en utan två gånger! Vigseln i kyrkan, som vanligtvis hålls kring tolv på dagen, efterföljs av en lunch som kallas för ”wedding breakfast”. Under kvällen hålls ytterligare en fest för en något mindre skara gäster.

11. Bruden bär en tiara

Enligt tradition brukar den kungliga bruden bära tiara vid bröllopet. Prinsessan Diana bar en släktklenod från sin familjs sida trots att hon fick en tiara i gåva av drottning Elizabeth, medan Kate Middleton valde tiaran som går under namnet ”Cartier Halo Scroll” till sitt bröllop.

Kate och Williams bröllop 2011 – Kate bar tiaran som går under namnet ”Cartier Halo Scroll”.

12. Lokal och säsongsbetonad mat

Maten som serveras är så klart noga utvald och i så stor mån som möjligt väljer de kungliga att servera lokalproducerade råvaror som är i säsong, något som ska vara viktigt även för det blivande prinsparet. På menyn kommer det därför bland annat att finnas ärtor, sparris och tomat.

Annons

13. Neutrala naglar

Alla kungligheter ska ha naglar som ser naturliga och neutrala ut vid officiella tillställningar och därför kommer Meghan Markle inte att visa upp några trendiga färger, glitter eller nailart vid sitt bröllop.

14. Paret måste få drottningens tillåtelse att gifta sig

Man skulle kunna tro att kungliga får göra vad de vill, men för att få gifta sig måste de faktiskt be om drottningens lov. Meghan Markle ska ha träffat drottning Elizabeth flera gånger innan prins Harry friade.

Meghan Markle och prins Harrys bröllop äger rum den 19 maj

15. Brudens bukett innehåller alltid en myrtenkvist

Även denna tradition kommer från drottning Victoria. Varje kunglig brud får en myrtenkvist från samma buske som drottning Victorias ursprungliga kvist kom ifrån.

Annons

Samma tradition finns i den svenska kungafamiljen som alltid hämtar en myrtenkvist från en buske vid det tidigare kungliga sommarresidenset Sofiero utanför Helsingborg i Skåne.

16. Bruden kastar inte buketten

Den kungliga bruden kommer inte att kasta sin blombukett för att låta sina singelvänner försöka fånga den som man gör i USA. Istället lämnas den vid den okände soldatens grav i Westminster Abbey, en tradition sedan 1923.

17. Bröllopstårtan är oftast en frukttårta

Bröllopstårtan är enligt tradition en frukttårta, men prins William valde att ha två tårtor på sitt bröllop för att även kunna njuta av sin favorit – en chokladtårta med kex i.

Meghan Markle och prins Harry har valt konditorn Claire Ptak från Londonbageriet Violet Cakes London för att skapa deras tårta med våriga smaker av citron och fläder under ett smörkrämstäcke toppat med färska blommor. Namnet var inte helt oväntat, eftersom Meghan Markle intervjuade konditorn för sin livsstilsblogg The Tig innan hon stängde ner den i april 2017.

Källor: Popsugar, Marie Claire, Svensk Dam, People, SVT

Foto: IBL

Artikeln publicerades först på ELLE.

 

Annons