Trendar: NostalgiI rampljusetBUP-upproretLivsstilLivsberättelserMitt liv

21 kändisar som egentligen heter något helt annat

02 maj, 2020 
Av
Demi Moore och Emma Stone
Att artister använder andra namn än de föddes med är inte ovanligt. Men visste du att en hel del skådespelare gör det samma? Här är 21 kändisar som hette någonting helt annat, och varför de bytte namn.
Annons

Videon kunde inte hittas

Om du skulle byta namn, vilket skulle du välja då? Kändisarna har hämtat inspiration från smeknamn de hade som barn, sina egna idoler och sina mindre kända mellannamn.

Spana in listan över vilka stjärnor som valt att kalla sig någonting annat än det som från början stod i passet.

Alicia Keys, född Alicia Augello-Cook

alicia keys
Alicia Keys ursprungliga namnidé fick ett oväntat mottagande.

Innan artisten Alicia Keys slog igenom kring 00-taltet hette hon Alicia Augello-Cook. Hon har berättat för Newsweek att idéen från början var att kalla sig för Alicia Wild. ”Men mamma sa att det lät som en strippa”, förklarade hon. Eftersom hon spelar piano fick det bli Keys istället, som i ordet ”tangenter” på engelska.

Annons

Brad Pitt, född William Bradley Pitt

brad pitt
Brad Pitt föredrar att kalla sig William i vissa utvalda situationer.

Skådespelaren Brad Pitts egentliga tilltalsnamn är William, men det säger knappast någon nu för tiden – utom möjligtvis stjärnan själv. Enligt tabloiden Page Six ska Brad nämligen ha introducerat sig själv som William när han började flirta med nya kvinnor efter skilsmässan från Angelina Jolie. 

Gigi Hadid, född Jelena Noura Hadid

gigi hadid
Gigi är ett smeknamn som följt med sedan modellens barndom.

Supermodellen Gigi Hadids fullständiga namn är Jelena Noura Hadid. Gigi är ett smeknamn som hon ärvt från sin mamma Yolanda som liksom dottern, kallades för Gigi som barn. I en intervju med Vouge har Gigi förklarat hur det kom sig att smeknamnet blev hennes tilltalsnamn. 

Annons

”När jag gick i ettan eller tvåan så fanns det en Helena i klassen vilket blev förvirrande när läraren sa våra namn. Läraren frågade då mamma om det fanns något smeknamn för mig som de kunde använda istället och mamma svarade att hon ibland kallar mig för Gigi. Det namnet följde sedan med mig.”

Lady Gaga, född Stefani Joanne Angelina Germanotta

lady gaga
Lady Gaga inspirerades av sina idoler i rockgruppen Queen när hon tog sitt namn.

Artisten Lady Gaga är ett stort fan av brittiska rockbandet Queen från vilket hon hämtat sitt namn. Queen hade en hit med låten Radio Ga Ga år 1983. När Stefani Joanne Angelina Germanotta slog igenom med Just Dance 25 år senare hade hon tagit namnet Lady Gaga efter sina idolers låt.

Annons

Rihanna, född  Robyn Rihanna Fenty

rihanna
Rihanna är stjärnans mellannamn.

Som artist går Robyn Fenty under sitt mellannamn Rihanna. På senare år har hon även använt sitt efternamn i lanseringen av sminkmärket Fenty Beauty. Rihanna har i intervjuer förklarat att om man vill påkalla hennes uppmärksamhet så ska man säga Robyn till henne, precis som vänner och familj gör.

Miley Cyrus, född Destiny Hope Cyrus

Miley Cyrus
Det var sångerskans leende som gav henne smeknamnet Smiley, som sedan blev Miley.

Som barn var Destiny Hope Cyrus en glad tjej, det menade familjen som därför kallade henne för Smiley. När hon blev äldre började hon själv att kalla sig för Miley, som en flirt med barndomens smeknamn. År 2008 bytte Destiny Hope sitt förnamn helt och hållet till Miley som ju är det namn vi känner henne vid idag.

Annons

Emma Stone, född Emily Jean Stone

emma stone
Emma Stones tilltalsnamn var från början Emily.

När La La Land-skådespelerskan var 16 år och ville göra sig känd i Hollywood stötte hon på patrull för det fanns redan en Emily Stone. Lösningen? Att byta namn till Emma. Hon har senare förklarat för W magazine att de som känner henne väl säger M, kort och gott.

Reese Witherspoon, född Laura Jeanne Reese Witherspoon

reese witherspoon
Reese Witherspoon föredrag sin mammas flicknamn.

Skådespelerskans ursprungliga tilltalsnamn var Laura, men tidigt i sin karriär bytte hon till sin mammas flicknamn Reese. 

Annons

Nathalie Portman, född Neta-Lee Hershlag

Nathalie Portman
Nathalie Portman fick ett hebreiskt namn.

Ännu en skådespelerska som lämnat sitt födelsenamn bakom sig. Nathalie Portman har rötter i Israel och fick därför ett traditionellt hebreiskt namn av sina föräldrar. När de flyttade till USA på mitten av 80-talet bytte hela familjen till det mer engelsk-klingande efternamnet Portman. Neta-Lees förnamn blev snarlika Nathalie.

Lana Del Rey, född Elizabeth Wool-ridge Grant

lana del rey
Lana Del Rey bytte alias för att få ny fart på sin karriär.

Som 25-åring kom den aspirerande och mindre framgångsrika artisten Lizzy Grant fram till att hon behövde ett nytt alias för att försöka slå i musikbranschen. Hennes namn blev Lana Del Ray och resten är historia.

Annons

Ashton Kutcher, född Christopher Ashton Kutcher

Ashton Kutcher
Ashton Kutcher använder sitt mellannamn i Hollywood.

Precis som flera av sina skådespelarkollegor valde Christopher Kutcher att använda sitt mellannamn, Ashton, när han i tonåren började gå på auditions i hopp om att göra avtryck i Hollywood. Det tycktes fungera för nu är han en väletablerad skådespelare.

Halsey, född Ashley Frangipane

halsey
Namnet Halsey är trots likheten inte inspirerat av artistens verkliga förnamn Ashley.

Fansen trodde till en början att Halsey bara hade valt att stuva om bland bokstäverna i sitt förnamn Ashley när hon tog sitt artistnamn. I en intervju med Vevo förklarade Halsey senare att så inte var fallet, utan att hon som ung hade en kompis som bodde på Halsey Street i New York, och att Halsey ofta åkte dit för att skriva musik. När musiken sedan skulle ges ut kändes valet av artistnamn givet.

Annons

Joaquin Phoenix, född Joaquín Rafael Bottom

Joaquin Phoenix
Joaquin Phoenix föddes Bottom.

Jokern-skådespelaren växte upp i den religösa Bottom-rörelsen varför han också hade detta efternamn som barn. Familjen lämnade så småningom rörelsen och bytte efternamn till Phoenix. Joaquin valde senare att även ta bort accenten i sitt förnamn.

Demi Moore, född Deme Gene Guynes

demi moore
Demi Moore valde att behålla ex-makens efternamn, och tuffa till sitt förnamn.

Som 17-åring gifte sig Deme Gene Guynes med rockstjärnan Freddy Moore och tog hans efternamn. De var gifta i fyra och ett halvt år. Efter skilsmässan bestämde sig Deme för att behålla efternamnet som hon nu hade etablerat sig med, och byta ut en bokstav i sitt förnamn.

Annons

Bruno Mars, född Peter Gene Hernandez

bruno mars
Bruno Mars ville inte att publiken skulle uppfatta honom som en latinoartist, och bytte därför ut sitt efternamn.

Som liten ska artisten Peter Gene Hernandez ha varit lik brottaren Bruno Sammartino, och därför fått Bruno som smeknamn. Han tyckte det var coolt och valde att behålla det. När han sedan började med musik ville Bruno även ha ett annat efternamn. I en intervju med GQ har han förklarat att Hernandez var för associerat med latinomusik och spansk musik, vilket inte var den genre han själv ville syssla med.

Nicki Minaj, född Onika Tanya Maraj

nicki minaj
Nicki Minaj tycker inte ens om sitt tagna namn.

Onika Tanya Maraj fick inte bestämma sitt eget artistnamn. I en intervju med The Guardian har hon förklarat att det var en kille på ett produktionsbolag som ändrade hennes namn innan hon skulle skriva på ett kontrakt. Rapparen ska ha motsatt sig ändringen utan resultat. Än idag är hon särskilt missnöjd med Minaj och insisterar på att kallas Onika av vänner och familj.

Annons

Calvin Harris, född Adam Richard Wiles

calvin harris
Calvin Harris tog ett namn som han antog skulle funka i soulgenren.

DJ-stjärnan började som soulartist och valde namn därefter. I en intervju med Shortlist har han förklarat att ”jag tänkte att lyssnarna inte skulle veta om jag var svart eller inte. Sedan behöll jag det namnet”. En rolig kuriosa är att hans ex-flickvän Taylor Swift en gång refererade till Calvin Harris som Adam, och fansen undrade vem hon snackade om.

Jamie Foxx, född Eric Marlon Bishop

jamie foxx
Jamie Foxx valde sitt namn för att även kunna passera som kvinna.

När Eric Marlon Bishop började sin karriär som ståuppkomiker ville han ha ett namn som lätt kunde tas för att vara ett kvinnonamn. Varför? Jo, för att i ståuppvärlden fick kvinnor så gott som alltid en plats på scen. Männen, som var betydligt fler, fick slåss om sin tid i rampluset. ”Så jag började skriva upp ett unisex-namn… Jamie Foxx”, har han förklarat för David Letterman.

Annons

John Legend, född John Roger Stephens

john legend
John försäkrar att det inte var hans idé att kalla sig för Legend.

”John Legend var mina kompisars smeknamn på mig och det utvecklades till mitt artistnamn”, har John förklarat för MTV News. ”Jag skulle aldrig ha kallat mig själv för ’Legend’. Det föll sig så att alla till slut kände mig som John Legend snarare än mig riktiga namn. Jag bestämde mig för att behålla det och försöka leva upp till namnet istället.”

Katy Perry, född Katheryn Elizabeth Hudson

katy perry
Katy Perry är ett alter ego.

Katy Perry är ett alter ego som sångerskan tog i ungdomen för att skilja på sin privata person och sitt artist-jag. ”Jag ville inte vara Katheryn Hudson. Jag hatade det, det var för skrämmande för mig, så jag bestämde mig för att vara någon annan”, har hon sagt till The Guardian. ”Jag skapade denna underbara karaktär som jag kallar för Katy Perry och som jag kan kliva in och ut ur när jag vill”.

Annons

Lorde, född Ella Marija Lani Yelich-O’Connor

lorde
Lorde är ett namn som kan stå för sig själv.

Sångerskan ville ha ett artistnamn som kunde stå för sig själv och som lät kraftfullt, har hon föklarat för ABC News Radio. ”Jag kände inte att min födelsenamn var någonting särskilt. Jag har alltid gillat idén om att ha ett alias som bara är ett namn.” Men, förklarar hon också, privat är det fortfarande Ella som gäller.

Foto: TT

LÄS MER:

Annons