Lyssna på en podd samtidigt som du tar en promenad, i hängmattan eller är på väg till jobbet eller semesterresan.

Spänning

1. P3 dokumentär

Programmet startades 2005 och har sedan dess bjudit på flera djupdyk i historien som Andrees polarexpedition, Arbogamorden och Grupp8. P3 Dokumentär gräver i arkiven och pratar med dem som var med när det hände. Podden släpper nya avsnitt varannan torsdag.

2. Rättegångspodden

Rättegångspodden fördjupar sig i uppmärksammade brott och sammanställer ljudupptagningarna från rättegångarna till ett dokumentärliknande upplägg. Podden släpps på oregelbundna tider så håll utkik i din poddapp.

3. Misslyckade brott

I filmens värld är oftast bovarna genomtänkta, logiska och med tydliga motiv. Men verkligheten kan vara en helt annan, med dålig planering och rent ut sagt korkade skurkar. Det här är podden om just de kriminalfallen. Nya avsnitt släpps varje torsdag.

4. P1 dokumentär

I P1 Dokumentär hör du berättelser från verkligheten. Här gestaltas samtiden genom enskilda levnadsöden, platser och miljöer. Poddens fokus är att skildra både det som rör sig i tiden och under ytan. Podden släpper nya avsnitt varje söndag.

5. En Mörk historia

En Mörk Historia tar dig med in i rättsfallen som chockerar, förbryllar och förfärar Sverige. I podden får vi ta del av unika levnadsöden och brinnande ämnen från personerna som själva var inblandade. Nya avsnitt släpps på måndagar.

6. Verkligheten i P3

I Verkligheten hör du vanliga människor berätta sina ovanliga historier. Experter, tyckare och kändisar är mer eller mindre bannlysta i den här podden. Avsnitten kan handla om allt från spelmissbrukare till sexarbetare. Nya avsnitt varje tisdag.

Informativt

7. Så funkar det

Ett radioprogram för alla som vill ha tag i någon form av fakta men saknar tillgång till dator, telefon eller uppslagsverk. Här får du svaret på frågorna du inte ens visste att du funderade över. Varannan lördag laddas det upp nya avsnitt.

8. Historiepodden

Podden är ett magiskt gränsland där folkbildning och underhållning möts. Som namnet avslöjar så handlar podden om historia. Nya avsnitt varje söndag.

9. Bildningspodden

I podden kan du höra några av landets ledande forskare i ett spännande samtal om en historisk person, företeelse, idéströmning eller konstverk. Ämnena kan vara naturligt aktualiserade av något i nyhetsrapporteringen, men de flesta är bara brännande intressanta i sin tidlöshet. Nytt avsnitt varannan onsdag.

10. Stil (i P1)

Stil i P1 leds av Susanne Ljung och programmet spinner trådar genom ekonomi, psykologi och samtidshistoria samtidigt som man berättar spännande historier om människor som påverkat vår stil, på olika vis. Programmet släpps även som podd varje fredag.

11. Trädgårdsindie

Trädgårdsnörden Emily Bratt möter kända och okända trädgårdspersonligheter för ett gott samtal om trädgård och det gröna. Hon och hennes gäster tar sig an ämnen som är högst relevanta i en tid där trädgård som komponent i ett lyckat livsstilskoncept har blivit en självklarhet. Nya avsnitt kommer varje torsdag.

12. Smarta pengar

Dagens Industri:s privatekonomiska experter Jenny Petersson och Hans Bolander guidar och hjälper dig att ta kontroll över din ekonomi i podden Smarta Pengar. Varje onsdag släpps ett nytt avsnitt.

13. Vinpratarna

En podcast med fokus på vin, men även om andra drycker, mat, nyheter, tips och inspiration. Podden släpper nya avsnitt varje torsdag.

14. Staden podcast

En podcast om arkitektur- och stadsfrågor. Podden kretsar kring både städer runt om i världen och inom Sverige. Podden släpps på oregelbundna tider så håll utkik i din poddapp.

Hälsa och välmående

15. Ångestpodden

Ångestpodden med Sofie Hallberg och Ida Höckerstrand tar upp alla tankar och funderingar som många någon gång har tänkt men inte pratat om högt. Lättsamhet och allvar är två ingredienser till hur Ångestpodden bryter tabun och skapar mer öppenhet kring psykisk ohälsa. Nya avsnitt kommer varje torsdag.

16. Djävulspodden

2014 kom dokumentärserien Djävulsdansen på SVT. I podden Djävulspodden gör Ann Söderlund och Sanna Lundell en tillbakablick och ställer sig frågan: Vad har hänt med oss och dom som var med i serien? Hur vet man om man är medberoende? Är det en sjukdom? Podden släpps på oregelbundna tider så håll utkik i din poddapp.

17. Monkey mindset

Mental träning och praktiska strategier för att må, fungera och prestera bättre. Podden drivs av två mentala tränare. Nya avsnitt släpps varje onsdag.

18. Träningspodden

Träningspodden är Sveriges största podcast om träning och hälsa. Tv-profilen Jessica Almenäs och Lovisa ”Lofsan” Sandström bjuder på massor av inspiration och information om träning, kost, hälsa och mycket mer. Podden släpper varje fredag ett nytt avsnitt.

19. Kan själv

I Kan själv undersöker mentalisten Henrik Fexeus vår hjärna och varför vi är som vi är. Varje avsnitt bjuder på en djupdykning ner i våra mentala gömmor, tillsammans med intressanta och oväntade gäster. Nya avsnitt varje torsdag.

20. Klimakteriepodden

I Klimakteriepodden talar Åsa Melin med intressanta personer som har kunskap och erfarenhet av olika aspekter av klimakteriet. Samtalen handlar om vad som händer i kvinnokroppen och varför, humörsvängningar, sex, för- och nackdelar med att ta hormoner, relationer, kost, motion och andra råd och tips om hur man kan underlätta klimakteriet och göra livet lite skönare. Nytt avsnitt varje onsdag.

21. Stresspodden

Podden för dig som längtar efter ett liv i balans och har tröttnat på att slåss mot stressen. Podden tar upp stresshantering, vad som händer i kroppen vid stress och hur du kan göra för att må bra. Varje onsdag släpps ett nytt avsnitt.

22. Vattnet går

Modejournalisten Nina Campioni träffar kända och okända kvinnor som berättar om hur det gick till när vattnet gick. Och alla andra detaljer om sina graviditeter och förlossningar. Nya avsnitt varje torsdag.

Underhållande

23. Sommar och Vinter i P1

1,5 timme genomtänkt och begåvad radio som roar och berör. I podden får man ta del av intressanta människor som berättar om sina upplevelser och spelar sin favoritmusik. Sommar i p1 sänds varje dag mellan 23 juni-19 augusti.

24. Skäringer och Mannheimer

Mia Skäringer och Anna Mannheimers podcast – en rapp och rolig podd från de populära komikerna Skäringer och Mannheimer. Nya avsnitt av podden varje måndag.

25. Fördomspodden

Ammades Alex Schulman länge? Har Alice Bah Kuhnke betalat för en lap dance i sitt liv? Detta är den mest fördomsfulla podcasten du hört, konceptet går ut på att Emil Persson testar sina förutfattade meningar om en känd person – på den kända personen i fråga. Nya avsnitt varje onsdag.

26. Wahlgren och Wistam

En sångerska och en tv-personlighet – Pernilla Wahlgren och Sofia Wistam – slår sig ihop för att varje vecka fundera över små och stora saker i denna glamour/vardags-podd. Ex-män, barnuppfostran, kärlek och misslyckanden avhandlas med en stor portion humor. Nytt avsnitt varje söndag.

27. Lillelördag

När du inte trodde att det kunde bli festligare: Lillelördag med Ann Söderlund och Anitha Schulman. De beskriver själva sin podd som ”ett kinderägg som aldrig tar slut”. Varje onsdag väntar ett nytt avsnitt.

28. Mark & Jonas

I Mark och Jonas podd delar Mark Levengood och Jonas Gardell med sig av stort och smått, roligt och allvarligt, aktuellt och hopplöst förlegat från sin värld och vardag. Ny avsnitt släpps på tisdagar.

29. Under huden

Under Huden är en samtalspodd av och med ELLE:s bloggare Karin Kakan Hermansson. Varje vecka gästas hudvårdsnörden Kakan av en ny person som hon pratar om allt från skönhet och hudvård till hälsa, kvinnoideal och normer med. Podden har ett kort upphåll just nu, men fler avsnitt är på gång.

30. Självklart

Är en generös, varm, djup, meningsfull, ytlig, rättvis, orättvis, rolig och ibland sorglig podcast om konsten att vara människa. Varje vecka grottar Mia Törnblom och Christina Stielli ner sig i självledarskapets utmaningar och möjligheter. Nya avsnitt släpps varje söndag.

31. Trettio plus trevar

En poddcast av och med Tove Norström, Klara Doktorow och Sofi Fahrman. En rapp och rolig poddcast som går igenom höga och låga ämnen som om hur man hanterar livet som 30 plussare. Varje onsdag kommer ett nytt avsnitt.

32. Veckans bläcka!

Jennie Hammar och Karin Bastin på spaning i Los Angeles. Trender, fenomen, folk och stjärnor i Hollywood. Träning och hälsa. Samt lite vardagsliv. Och hundarna Buster och Roffe. Varje torsdag kommer nya avsnitt.

33. Säker stil podden

Ebba Kleberg von Sydow & Emilia de Poret guidar hur du bygger upp en klassiskt elegant stil som är lätt att trivas i och fungerar i livets alla lägen. Nytt avsnitt varje torsdag.

34. Fredagspodden

En podd där Amanda Schulman och Hannah Widell pratar om stort och smått. Podden gjorde nyligen comeback efter ett uppehåll på ungefär fyra månader. Nya avsnitt släpps på torsdagar.

35. Blankens Swanberg 

Feminas bloggare Cecilia Blankens och Johanna Swanberg avhandlar förbehållslöst stort som smått och jätteviktiga saker: sig själva. Bland annat har de under våren stiftat uttrycket livsmedelåldern, om sin egen ålder och hur mycket tid de lägger på självreflektion. Podden har sommaruppehåll, men den som missat denna roliga duo har flera avsnitt att gotta ner sig med i hängmattan.

Läs mer:

Cecilia Blankens: Att flytta utomlands och inte vara helt hemma igen

Jennie Hammar berättar om nya kärleken efter skilsmässan

Mia Skäringer om kritiken mot #metoo: ”Jag står stadigt kvar ”

 

Mer läsning

Femina