Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

5 höjdpunkter från 2020 års Golden Globe-gala

06 jan, 2020 
AvAnna-Lena Pettersson
Michelle Williams och Ricky Gervais på Golden Globe-galan 2020
Stora galor innehåller nästan alltid några minnesvärda tacktal och 2020 års upplaga av Golden Globe var inget undantag. Michelle Williams starka feministiska budskap och Cate Blanchetts klimattal var två av de fem höjdpunkter vi valt ut.
Annons

Nu är galasäsongen 2020 i Hollywood igång och den inleddes med Golden Globe-galan som hölls på Beverly Hilton Hotel i Beverly Hills. Gästerna fick en helvegansk middag under galan, ett beslut som fattades i sista sekund som en markering mot klimatförändringarna.

För femte året i rad var det den brittiske komikern Ricky Gervais som höll i galan och precis som vanligt var han inte nådig när det gällde att både kritisera och skämta om filmbranschen. I år var det inte bara filmstjärnorna som det skämtades om, utan också en viss ung, svensk klimatkämpe.

Några av vinnarnas tal uppmärksammades också lite extra, bland andra Michelle Williams, Cate Blanchetts och Stellan Skarsgårds.

Här listar vi fem av höjdpunkterna från 2020 års upplaga av Golden Globe-galan.

Michelle Williams tal om kvinnors rätt att välja

 

Skådespelaren Michelle Williams vann en Golden Globe för sin roll i miniserien Fosse/Verdon. Under sitt tacktal passade hon på att försvara kvinnors rätt att bestämma över sin egen kropp och hintade om att hon själv tidigare genomgått en abort:

Annons

”Jag har verkligen försökt att leva ett liv som jag själv bestämmer över. Jag hade inte kunnat göra det utan att också nyttja kvinnans rätt att själv välja. Att välja när och med vem jag ska skaffa barn.”

Hon fortsatte sitt tal med att uppmana kvinnor att rösta för sin egen skull:

”Kvinnor, när det blir dags att rösta, gör det utifrån ert egenintresse. Det är vad män har gjort under många år.”

Ricky Gervais nämner Greta Thunberg i sin monolog

Ricky Gervais

Precis som tidigare år höll galans värd Ricky Gervais en monolog, ett ögonblick som får hela Hollywood att hålla andan. Vem ska det skämtas om i år? Ricky Gervais hade redan tidigare sagt att det här var sista året han skulle stå värd för galan, så nu kunde vad som helst hända.

Annons

Någon riktig skandal blev det dock inte, även om Ricky Gervais som vanligt skämtade grovt om en hel rad superkändisar. I en av de mildare gliringarna nämnde han Greta Thunberg:

”Om ni vinner ett pris i kväll, använd det inte som en plattform för att hålla ett politiskt tal, ok? Ni är inte i en position där ni kan lära allmänheten någonting. Ni vet ingenting om den riktiga världen! De flesta av er har tillbringat mindre tid i skolan än Greta Thunberg.”

Cate Blanchett hyllar Australiens brandmän

Cate Blanchett

Samtidigt som Golden Globe-galan ägde rum rasar skogsbränder i Australien, något den australiensiska skådespelaren Cate Blanchett inte kunde låta bli att nämna när hon fick komma upp på scenen. Hon hyllade de frivilliga brandmännen som just nu kämpar mot lågorna och sa att det här är hela världens katastrof:

Annons

”När ett land står inför en klimatkatastrof står vi alla inför en klimatkatastrof. Vi är i det här tillsammans.”

Cate Blanchett var inte den enda som nämnde bränderna i Australien. Även Ellen DeGeneres tog upp katastrofen i sitt tacktal när hon tog emot hederspriset Carol Burnett Award.

Stellan Skarsgård tackar sina nya ögonbryn

Stellan Skarsgård

En av de som rev ner mest skratt under galan var svenska Stellan Skarsgård. I sitt tacktal efter att ha vunnit pris för bästa biroll i Chernobyl berättade han att regissören Milos Forman en gång sa till honom att han sett så många filmer med honom men att han aldrig kunde komma ihåg hans ansikte. Stellan Skarsgård trodde att det beror på att han inte har några ögonbryn och att ingen därför kan se om han är arg eller överraskad:

Annons

”Det är ju inte som Colin Farrell. Du kan se om han är arg på tre mils avstånd. Men till den här filmen gjorde Daniel Parker ett par ögonbryn åt mig och…”

Stellan Skarsgård avslutade aldrig meningen utan höjde bara statyetten till publikens jubel.

Olivia Colman erkänner att hon är lite full

Olivia Colman

När brittiska skådespelaren Olivia Colman gick upp på scen för att ta emot priset för bästa huvudroll i en tv-serie för sin roll som drottning Elizabeth II i Netflixserien The Crown, rev hon ner en del skratt. Hon verkade genuint förvånad över att hon fick priset och avslöjade att hon tagit ett par glas:

”Jag vet ärligt talat inte vad jag ska säga. Jag har redan blivit lite full eftersom jag inte alls trodde att det här skulle hända, så tack!”

Foto: TT

 

Läs mer:

Annons