Trendar: NostalgiI rampljusetResorLivsstilLivsberättelserMitt livMin aborträttÅrets Feminista

7 fina platser för en picknick i Stockholm

26 jul, 2019 
AvAnna Asplund
Stockholm är den perfekta picknickstaden med sina många parker och vackra vattenvyer. Här är sju fina picknickplatser: Från hemliga trädgårdar till city-tak.
Annons

Stockholms finaste picknickplatser – 7 tips

Restauranger och barer i all ära; det allra mest magiska med Stockholm är ju vattnet och de vackra vyerna. Kort sagt: Huvudstaden är som gjord för picknickar. Och här är några av de finaste platserna att slå sig ner på:

1. Södermalms hemliga trädgårdar

På Södermalm hittar du inte bara välbesökta picknickplatser i Vita bergen, på Skinnarviksberget (med fantastisk utsikt över vattnet) och i Tantolunden. Runt hela ön finns också vackra trädgårdar gömda; öppna för alla men ofta fria från turister.

Ett tips är att kika efter en mysig hörna i de små parkerna längs Monteliusvägen på Mariaberget. Och ett stenkast från turistfavoriten Fjällgatan hittar du en av Stockholms charmigaste parker:

Sista styverns trätrappor klättrar från Fjällgatan till Stigbergsgatan och kantas av små trädgårdar i etage. Högst upp ligger Anna Lindhagens täppa, en vacker minipark mellan stugor från 1700-talet. Här kan du sitta på en bänk under ett stort träd och njuta av utsikten mot vattnet.

Annons

Och Åsöberget, med utsikt mot Stockholms inlopp, Gröna lund och färjorna, är en idyll med kullerstenar och gamla stugor – och en liten park med både skuggande träd och bänkar.

2. Skeppsholmen och Kastellholmen

Skeppsholmen mittemellan Söder och Östermalm bjuder på fina vyer åt alla håll och runt ön ligger vackra gamla båtar förtöjda. Picknick finns att köpa med sig från Hotell Skeppsholmen. Du kan förstås även kombinera picknicken med ett besök på Moderna muséet, där shoppen kan vara rolig även om du inte hinner med en utställning.

Väljer ni att knata vidare ut till lilla Kastellholmen kan du och din dejt sitta på berget och sippa bubbel medan ni ser Gröna lunds lampor glittra (på ganska nära håll) över vattnet när det skymmer.

3. Utomhusbio i Rålambshovsparken

Stockholm filmfestivals sommarbio i Rålambshovsparken (som många kallar Rålis) på Kungsholmen är en populär tradition: Stämningsfullt och helt gratis. Programmet hittar du här.

Annons

Ett stenkast från Rålis finns en badplats.

4. Hagaparken

Hagaparken i Solna är inte bara hem åt Sveriges kronprinsessa utan även en perfekt picknickpark, med vackra promenadstråk bland höga träd och över ängarna. Här finns också en hel del inspirerande arkitektur så som ekotemplet, koppartälten och ja, Haga slott förstås.

5. Promenaden från Nockeby till Hässelby strand

Från Ängbyplan till Hässelby strand går en fin promenad längs vattnet genom varierande natur med gamla ekar, klippor med utsikt över Mälaren, skuggande skog, bryggor och stränder. Det går att bada på flera ställen på vägen, till exempel vid Ljunglöfska slottet, Kanaan och Malteholmsbadet.

Det är bara att stanna på en fin plats och lägga ut picknickfilten. Du kan även korta ner promenaden genom att vika av till en tunnelbanestation på vägen.

6. Skärgården

Ta en liten picknicktripp från innerstan till en klippa ute till havs. Fjäderholmarna, som brukar kallas ”skärgårdens närmaste öar”, ligger till exempel bara 20 minuter från stan och trafikeras av flera båtlinjer.

Annons

7. Urban delis takpark

Vill du fira någon med en lyxig sommarpicknick? Urban delis takpark på Sveavägen erbjuder picknick för sällskap på 10-20 personer. Ni får en egen yta och filt, med härlig utsikt över taken. I priset på 650 kronor per person ingår: Cava, fruktsallad, charkbricka, osttallrik, snacks och apelsinjuice.

Foto: Hay, Visit Stockholm och TT

Läs mer:

Annons