Om det finns tid för en ny tv-serie, skriv upp The Little Drummer Girl på listan. Vi säger bara Alexander Skarsgård, spiondrama, 1970-tal och i botten en John Le Carré- roman. De åtta avsnitten visas på C More.

Florence Pugh som Charlie Ross och Alexander Skarsgård som Becker i The Little Drumer Girl, C More. Foto: Jonathan Olley/AMC/Ink Factory.

Popcorn har varit en av många udda ingredienser hos den finska keramikern Veera Kulju, som leker fram såväl fantastiska skulpturer som textila konstverk och videoinstallationer. Den som vill fascineras av hennes skapande beger sig till Konsthantverkarna i Stockholm den 12–30 januari för att se hennes senaste projekt Holy Wood.

Foto: Chikako Harada

Värnamos konst-hotspot Vandalorum har fått ännu en fjäder i hatten, sedan restaurang Syltan utnämnts till Årets kulturrestaurang. Perfekt tillfälle att kombinera en bit mat med den nya utställningen Staffan Holm: Presens. Formgivaren har tagit plats i Formladan med en stor platsspecifik installation samt en rad verk främst i glas. Visas till den 28 april.

Foto: Magnus Johansson

När schlagerns och allsångens Sanna Nielsen själv får välja kommer influenserna från Dionne Warwick, Diana Ross och Bee Gees. Och nu ska hon få blomma ut i den egna sprakande showföreställningen Mitt Sanna jag med premiär på Hamburger börs i Stockholms den 25 januari. Det luktar lyx!

Foto: Pontus Höök

Rymden, svarta hål och tidens gång kan visst inspirera konstnärer lika mycket som fysiker. På Bildmuseet i Umeå visas Entangle, där vitt skilda verk på temat har skapats av medverkande från hela världen. Pågår till den 14 april.

Iris Van Herpen, Paris. Foto: Pixelformula

Ett hett tips inför den kommande kulturvåren: Märta Tikkanens kontroversiella roman Män kan inte våldtas från 1975 görs i hög- aktuell dramatisk bearbetning av Lo Kauppi. Urpremiär den 2 februari på Södra Teatern i Stockholm. Samma dag har Uppsala stads- teater premiär för Karolina Ramqvists Flickvännen, i regi av Marianne Lindberg de Geer.

Foto: Matilda Rahm

Det glittrar och glimmar i kubik just nu på Hallwylska museet i Stockholm, som visar anrika julkrubbor från polska Krakow. Där snålas det inte på krutet och förebilderna är många av stadens kyrkor och andra vackra historiska byggnader. Krakows krubbor höjer stämningen ända till den 27 januari.

Läs även:
8 kulturhändelser du inte får missa i december!

Mest läst