kulturtips mars

1. Allt som jag känner

Håll utkik i en kyrka nära dig, kanske står Tommy Nilsson där en dag. Artisten ska under våren turnera i några av landets vackraste kyrkor och framföra sina mest älskade sånger. På många orter tar han också hjälp av lokala kyrkokörer, med premiär den 13 mars i Norrala kyrka utanför Söderhamn. Mer info finns på www.tommynilsson.nu.

2. Väninnor

Maja Rung och Ruth Vega Fernandez, Kultruhuset Stadsteatern 2019, Årsta teater. Foto Carl BengtssonFörst succéböcker, sedan tv-serie – och nu teater. Det är sug efter allt som bär en touch av Elena Ferrantes namn, så missa inte Min fantastiska väninna i scenversion om du tillhör fansen. Föreställningen ges på Årsta Folkets Hus Teater i Stockholm, i samproduktion med Kulturhuset Stadsteatern. Premiär den 1 mars. Läs vår intervju med Ferrante-aktuella skådespelerskan Maja Rung här!

3. Mätt på nya sätt

Foto Jens Lucking

Foto Jens Lucking

Vårt framtida ätande diskuteras verkligen på alla håll just nu – till och med på Spritmuseum i Stockholm. I deras helt nya utställning Framtidens Mat & Dryck trendspanas det kring vad vi kommer att äta och dricka framöver, om mat som identitet och givetvis om mat och klimat. Visas till den 30 november och ska även passa barn och unga.

4. Kulturvisning

När du inte har möjlighet att resa till konsten, visste du att konsten kan komma till dig? På många biografer visas Konst på bio, som är dokumentära inblickar i stora internationella utställningar och konstnärskap. Under våren får bland annat Degas – Passion for perfect och Den unge Picasso premiär. Hitta ditt närmaste tillfälle via www.folketshusochparker.se.

5. Konst-fika

Foto Mathias Nordgren

Bakverken är som små konstverk i sig, signerade Johan Sörberg – men det är bara en av anledningarna till att besöka helt nya Art Bakery på NK i Stockholm. Dessutom satsar man på att inreda med modern konst på väggarna, och den är också till salu. Vi tittar definitivt in vid nästa Stockholms-tripp!

6. Livet på en pinne

Till vänster Carl Malmstens Lilla-Åland och till höger Sven-Erik Fryklunds Haga.

Är det inte hög tid att en av våra mest älskade möbler, pinnstolen, får stå i välförtjänt rampljus? Jo, nu händer det på Rydals museum utanför Borås som öppnar Träsmak – en utställning om svenska pinnstolar. Här lär vi oss mer om dess formutveckling, kuriosa och olika formgivare. Och att pinnstolen en gång var Sveriges största exportvara! Pågår mellan 14 februari och 19 maj.