Trendar: NostalgiI rampljusetResorMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt livÅrets Feminista

Albin Lee Meldau om drogmissbruket: ”Tappade det fullständigt”

23 okt, 2022 
AvLinda Strömbäck
FotografTT
Albin Lee Meldau
Så mycket bättre-aktuella Albin Lee Meldau berättar om missbruket som varit närvarande sedan unga tonår – och vad som till slut blev vändningen.
Annons
Här är alla artister i Så mycket bättre 2022Brand logo
Här är alla artister i Så mycket bättre 2022

I årets Så mycket bättre ser vi nu artisterna Anna Ternheim, Molly Hammar, Olle Jönsson och får dessutom ett kärt återseende av pop- och soul-artisen Albin Lee Meldau. Nu berättar Albin om sin första medverkan i Så mycket bättre – och att han då tampades med ett tungt drogmissbruk.

Albin Lee Meldau i Så mycket bättre 2018

Albin Lee Meldau slog igenom 2016 med låten Lou Lou som blev en omedelbar succé. Bara två år senare blev han tillfrågad att vara med i det folkkära programmet Så mycket bättre, där han gjorde hyllade tolkningar som Spela min favoritvals och Bara himlen ser på. I podcasten Nemo möter en vän avslöjar Albin Lee Meldau att han var drogpåverkad under större delen av inspelningen 2018.

Annons

– Jag var inte nykter en sekund där inne, säger Albin.

– När jag kom till ”Så mycket bättre” och började med det, då hade jag åkt kust till kust i USA och rökt. Det var fri tillgång och jättesjukt. Jag satt i en bil och rökte och söp. Jag var helt trasig fysiskt, berättar Albin Lee Meldau för Aftonbladet.

– Så som jag mådde där... Full psykos. Jag trodde att de hade riggat mitt rum, jag var så väck.

Så mycket bättre 2018
Så mycket bättre 2018

Albin Lee Meldau om missbruket

I en intervju med Di Weekend berättade Albin tidigare om missbruket som funnits närvarande i hans liv sedan ung ålder.

– Jag har varit narkoman sedan jag var 15 år. Jag kommer från en ganska blöt, och om jag får säga det själv, pundig miljö. Vi växte upp i Göteborg bland de proggare som sjöng om barn av vår tid. Vi är de barnens barn. Jag började dricka när jag var 12 år. Från att jag var 15 har jag rökt hasch varje dag, fram till att jag slutade för två månader sedan, sa Albin 2019.

Annons

Han berättade även att vändningen kom direkt efter sin medverkan i Så mycket bättre, då han blev inlagd på behandlingshem – vilket också blev hans räddning.

– Jag hade tappat det fullständigt. Varje gång jag rökte en joint fick jag panikångest. Varje gång jag tog en drog blev det ingen effekt. Det enda som fungerade var att supa, men också tabletter. Men det var svårt att dosera när man var full. Om du käkar benzo (Bensodiazepiner) och dricker samtidigt så dör du, berättade Albin.

Albin Lee Meldau 2022
Albin Lee Meldau 2022

Albin Lee Meldau i Så mycket bättre 2022

Nyligen återvände artisten till Så mycket bättre för att medverka i årets säsong – och denna gång helt fri från sitt drogmissbruk.

– Det var fyra år sen sedan jag var här nu och jag minns inte så mycket från det. Jag var nog rätt väck alltså, och jag var ju långt i från nykter då. Jag mådde väldigt dåligt och hamnade på behandlingshem direkt efter att jag var med i programmet. Men sedan dess har jag hållit mig nykter och nu är jag här igen. Och det känns väldigt fint. Jag är väldigt tacksam, säger Albin Lee Meldau.

5 snackisar från veckan som gåttBrand logo
5 snackisar från veckan som gått

Källa: Svenskdam

Skaffa vårt nyhetsbrev!

Håll dig uppdaterad om det senaste inom resor och äventyr. Vi skickar dig tips och råd om hur du får den perfekta resan!

Annons