Tousin Chiza, känd som Tusse.
Tusse Chiza om nerverna inför Eurovision
2:55

Efter reklamen: Tusse Chiza om nerverna inför Eurovision

(2:55)

Slå på ljud

Som Sveriges representant i Eurovision song contest och vinnare av Melodifestivalen kan man minst sagt säga att Tusse har blivit en folklig figur, med landets förhoppningar på sina axlar i Rotterdam.

Men det har gått snabbt för artisten – för bara några år sedan var det ingen som visste vem Tusse var. Här är svaren på frågorna du har om den duktiga sångaren!

Vad är Tusses riktiga namn?

Han kallas Tusse i alla offentliga sammanhang, och har också smeknamnet som sitt artistnamn, men det är inte vad han heter egentligen. Tusse heter nämligen Tousin Chiza.

Hur gammal är Tusse?

Tousin ”Tusse” Chiza är faktiskt bara 19 år, och samtidigt som han tävlar i Melodifestivalen och Eurovision song contest så går han i gymnasiet. Med en Idol-vinst i bagaget har Tusse minst sagt hunnit med mycket som tonåring – men balansen mellan plugg och musikkarriär kan vara en utmaning.

– Det är jättesvårt att hålla balansen ibland. Särskilt nu en vecka som den här … Man hinner inte ställa om hjärnan lika lätt ... Jag gjorde ju Idol under gymnasiet också. Så, därifrån har jag fått med mig rutinen att kunna bolla sådana saker, säger han till Gaffa.

Hur vann Tusse Idol 2019?

Tusse tävlade först i Talang 2018, där han tog sig till en av semifinalerna innan han fick lämna. Året därpå fick han minst sagt revansch när han tävlade i Idol och lyckades ta sig till final som han dessutom vann. I finalen tävlade han mot Freddie Liljegren, men till slut var det alltså Tusse som blev vinnaren 2019.

– Det här är overkligt, verkligen overkligt. Jag vill tacka Freddie för att jag fick dela den här upplevelsen med dig. Vi har så jäkla kul. Jag kommer aldrig glömma det här, aldrig, sa han efter vinsten

Så här såg det ut när han uppträdde med vinnarlåten i final i Idol 2019:

Mest läst