Pernilla August om Allt jag inte minns
Slå på ljud

När Allt jag inte minns börjar är den 25-åriga huvudpersonen Samuel (Armand Mirpour) redan död. Han ligger livlös bakom ratten på en gammal vit Saab som ser ut att ha krockat med ett träd. Men frågan är vad som faktiskt har hänt?

– Jag spelar mamman till Samuel och serien handlar delvis om hur hon har svikt sin son. När hon får beskedet om att han är död kommer hon hem från Spanien för att vara med på begravningen. Men samtidigt börjar hon undersöka vad som egentligen hände. Har hennes son tagit sitt liv eller har han råkat ut för en bilolycka, säger Pernilla August när vi träffar henne.

Allt jag inte minns av Jonas Hassen Khemiri blir tv-serie på SVT. I Huvudrollerna syns Siham Shurafa, Armand Mirpour och Pablo Leiva Wenger

Förutom Pernilla August syns Siham Shurafa, Armand Mirpour och Pablo Leiva Wenger i huvudrollerna. Foto: Ola Kjelbye/SVT

Allt jag inte minns bygger på en universell historia om att förlora någon man älskar och det faktum att vi kan uppleva personer på väldigt olika sätt. Huvudfrågan kretsar kring varför en ung människa dog alldeles för tidigt – och sökandet på svar går via existentiella frågeställningar om sanning, kärlek, liv och död. Samtidigt som vår samtid ställs på sin spets.

Jonas Hassen Khemiri vann Augustpriset 2015

Det var 2015 som Jonas Hassen Khemiri vann Augustpriset för boken Allt jag inte minns. En roman som sedan dess har översatts till 25 språk – och utsetts till en av 2016 års tre bästa böcker av den amerikanska storförfattaren Joyce Carol Oates.

– Jag måste erkänna, det känns lite fånigt, men jag har inte läst boken. Och det var medvetet för jag kände att jag hellre ville skapa min egen uppfattning. Jag vill läsa den sen, jag ska bara smälta det här först, säger Pernilla.

Allt jag inte minns på SVT är baserad på Jonas Hassen Khemiris roman

Jonas Hassen Khemiri var även en av värdarna i Sommar i P1 2019. Foto: Anna Tärnhuvud/Aftonbladet/TT

Även om tv-serien är baserad på Jonas Hassen Khemiris bok är det en del saker som skiljer sig åt i berättandet. För att passa som tv-drama har regissören Beata Gårdeler valt att lyfta perspektivet, och ge Samuels mamma betydligt större utrymme. Nu är det hon (istället för författaren) som ställer frågorna – och letar efter svar.

– Jag tycker Beata Gårdeler är en underbar regissör, och väldigt väldigt modig. Hon har också krävt mod av mig på något sätt, och jag tycker att jag är modig. Det finns en återhållsamhet och nakenhet som är rätt svår att göra ibland. För man måste brottas med sin fåfänga och sin charm. Det fanns en ton i min karaktär som var väldigt intressant att forska i.

Allt jag inte minns är en miniserie i tre delar som har premiär på SVT den 8 september.

Foto: Anders Wiklund/TT, Ola Kjelbye/SVT

Video: Hamon Moravejzadeh

Läs mer:

Hösten 2019 på SVT – här är alla nya serier och program

15 år efter Sen kväll med Luuk – Kristian är tillbaka med ny talkshow

Hedda och Charlie om inspelningen av Vår tid är nu: ”Betytt jättemycket”

Mest läst