Trendar: NostalgiI rampljusetBUP-upproretLivsstilLivsberättelserMitt liv

Allt om Meghan Markles brudklänning från Givenchy

19 maj, 2018 
AvIda Gustafsson
Det är en brittisk designer vid franska modehuset Givenchy som skapat den eleganta brudklänningen.
Annons

När Meghan Markle anlände till St Georges Chapel vid Windsor Castle utanför London riktades allas blickar mot klänningen.

Ända sedan Harry och Meghans förlovning blev känd har det spekulerats i vilken designer som skulle göra hennes klänning och vilken stil den skulle ha.

Och det visade sig att hon valt en stilren och tidlös design. Det blev en sidenklänning med trekvartsärm, båtringning och markerad midja som har designats av den brittiska designern Clare Waight Keller som förra året blev konstnärlig ledare på det franska modehuset Givenchy.

– Vi ville skapa ett tidlöst plagg som skulle betona de koder som genomsyrat Givenchys historia samtidigt som den skulle vara modern med eleganta linjer och djärva snitt. Den skira slöjan med blomprakten var en av de visioner som Meghan och jag delade, en särskild gest som inkluderade floran i det brittiska samväldet som stiger ur den omgärdande silktyllen, säger Clare Waight Keller i ett pressmeddelande.

Nygifta hertigparet av Sussex, Harry och Meghan.

Meghans skor är ett par vita sidenskor från Givenchy.

Clare Waight Keller står även bakom designen av brudnäbbarnas klänningar vid Givenchys ateljé i Paris. Brudnäbbsklänningarna i siden med puffärmar och markerad midja är i samma tidlösa stil som Meghans klänning. Pojkarna i brudnäbbarna bär miniversioner av The Blues and Royals frock coats, alltså det som på svenska heter syrtuter, som är en slags dubbelknäppt militärrock.

Annons

Meghan Markle ville att hela det brittiska samväldet med 53 länder skulle finnas representerade i klänningen.

Den fem meter långa slöjan i silkesorganza har därför en brodyr i ett blommönster med blommor från samtliga länder som ingår i samväldet. Att tillverka brodyren har tagit hundratals timmar och sömmerskorna har tvättat händerna en gång i halvtimmen för att spetsen ska behållas intakt.

Utöver blommor från samväldet har det även broderats in en blomma från Vinterkryddbuske, som växer utanför parets gemensamma bostad vid Kensington Palace. Den andra blomman är kalifornisk vallmo, den amerikanska delstat där Meghan Markle växte upp.

Den långa tyllslöjan hålls på plats av Drottning Marys diamanttiara som Meghan har fått låna av drottning Elizabeth. Tiaran tillverkades 1932. Utöver tiaran bar Meghan örhängen och armband från Cartier.

Annons

FOTO: IBL och Stella Pictures

Läs även:

 

Annons