Artikeln innehåller reklamlänkar

Napoleonkrigen i Storbritannien utgör bakgrunden för serien Vanity Fair om som följer Rebecca ”Becky” Sharp och Amelia ”Emmy” Sedley, deras vänner och familjer. Vanity Fair röstades under tidiga 2000-talet fram till en plats på BBC:s lista över britternas mest älskade böcker.

Handling

Ursprungligen var Vanity Fair en månadsnovell, som på svenska fick namnet ”Fåfängans marknad”, av William Makepeace Thackeray. Boken, som först släpptes i 19 delar, publicerades mellan 1847-1848. Alla delar publicerades sedan i sin helhet 1848. Fåfängans marknad ses av många som ett bidrag till framväxten av den europeiska realismen inom litteraturen.

Berättelsen är inramad som ett marionettspel där berättaren är närvarande, berättaren är en auktoritär röst men är samtidigt totalt opålitlig för läsaren. Handlingen beskrivs som en satir över det dåvarande brittiska samhället och den lyfte på locket till ämnen som snobberi och arrogans.

Här kan du köpa första bandet i ”Fåfängans marknad” som E-bok.  (länk till butik)

Bec

Rebecka ”Becky” Sharp (Olivia Cooke) och Amelia ”Emmy” Sedley (Claudia Jessie).

Huvudkaraktärerna Becky och Emmy

De två huvudkaraktärerna beskrivs ofta som anti-hjältinnor som i takt med att de banar sig väg i den brittiska societeten utkämpas krig och bråk och förmögenheter vinns och förloras. Rebecca ”Becky” Sharp kommer från en fattig, familj och hon är fast besluten om att klättra i societeten. Hon är både smart och djärv men framförallt van att använda sin charm för att få som hon vill. Rollen som Becky spelas av Olivia Cooke, som tidigare gjort sig känd för rollen som Emma i amerikanska tv-serien Bates Motel.

Beckys väninna, Amelia ”Emmy” Sedley, kan snarast beskrivas som Beckys motsats. Emmy är snäll, lite blyg och framförallt så har hennes familj pengar och social status. Brittisk skådespelaren Claudia Jessie som spelar Emmy har tidigare medverkat i en rad brittiska tv-serier och den prisade kortfilmer.

Få våra snabba, enkla och supergoda recept direkt i din inkorg - klicka här!

Övriga karaktärer

Författaren William Makepeace Thackeray spelas av Michael Palin, som är känd från sin tid med Monty Python.

Övriga namnkunniga spelare är Claire Skinner, skådespelerska som gjort flera brittiska tv-serier och har haft roller i Morden i Midsummer och Bridget Jones dagbok. David Fynn spelar Joss Sedley – han är känd från bland annat Black Mirror och han har även lånat ut sin röst till Biggie i den animerade serien Troll som finns på Netflix. Into the Dark-aktuella skådespelaren Tom Bateman gör rollen som Rawdon Crawley.

Var sänds Vanity Fair?

TV-serien har producerats av brittiska tv-kanalen ITV och det var också där serien hade premiär i september. I Sverige sänds serien på SVT1 och på SVT Play.

Vanity Fair har premiär på SVT1 lördagen den 20 oktober 21.30.

Tidigare adaptationer av Vanity Fair

Handlingen och karaktärerna i Thackerays bok har lockat till flera filmatiseringar, tv-serier och radioteater. Den första filmen var en stumfilm och gjordes redan 1911, sedan gjordes den i ytterligare tre stumfilmer. Först 1932 kom den som ljudfilm för första gången med Myrna Loy som gjorde Becky Sharp till en hänsynslös klassresenär. Därefter har det följt en rad filmatiseringar och den mest kända är kanske den version som kom 2004 med Reese Witherspoon i rollen som Becky Sharp.

Vanity Fair har tidigare gjorts som tv-serie sex gånger och tre gånger som radioföljetong.

Se trailern till Vanity Fair här!

Källa: The Guardian, The Sun

FOTO: ITV

Läs även:
Allt vi vet om HBO-serien – My Brilliant Friend

Downton Abbey blir till film – detta vet vi!

Höstens bästa tv-serier på Netflix, HBO och SVT

Mest läst