Trendar: NostalgiI rampljusetBUP-upproretLivsstilLivsberättelser

Allt du vill veta om Tusse Chiza som tävlar i Melodifestivalen 2021

11 mar, 2021 
AvAino Oxblod
FotografJessica Gow/TT.
Tusse Chiza tävlar i Melodifestivalen.
Tousin ”Tusse” Chiza vann Idol på TV4 2019, bara 17 år gammal.
Nu är han en av favoriterna i Melodifestivalen, med sin låt Voices.
Här är allt du vill veta om den framgångsrika artisten!
Annons
Minns du vinnarna av Melodifestivalen?Brand logo
Minns du vinnarna av Melodifestivalen?

Tousin Chiza blev Tusse med hela svenska folket när han 2019 imponerade stort i Idol och vann hela TV4:s musiktävling redan som 17-åring.

Nu är han med i Melodifestivalen med låten Voices, och har blivit en av årets stora favoriter i tävlingen, även om han själv inte trodde så mycket på sig från början. Inför sin deltävling i Melodifestivalen sa han:

– Helt ärligt kommer jag inte att vinna. Det här är ju riktiga artister som tävlar. Jag är bara glad över att få vara i Stockholm, dela frukostbord med Charlotte Perrelli och njuta av min naturella kvarg. Det räcker gott för mig.

Men Tusse gick till final, och nu är vi många som är nyfikna på honom. Här är fem saker du undrar om den 19-åriga artisten.

Vad handlar Tusses låt Voices om?

Tusse är tydlig med att han har ett budskap med sitt bidrag Voices – han vill slå ett slag för alla människors lika värde. Artisten berättat för DN att han känt sig bortprioriterad och nedvärderad.

Annons

– I vissa perioder har jag känt mig överkörd, jag har känt att jag inte betyder lika mycket som alla andra. Med den här låten vill jag verkligen påminna, ja skrika ut, att alla är lika mycket värda.

Artisten blev också mobbad under uppväxten, för att han tyckte om att sjunga och uppträda.

– På mellanstadiet blev jag mobbad för att jag var annorlunda. Jag var den där ungen som alltid sjöng i trapphuset och hade konstiga kläder på mig, vilket inte uppskattades av fotbollskillarna. Men jag tror faktiskt att det bara gav mig mer bensin att fortsätta. Sedan gymnasiet har jag hittat rätt personer runt mig som jag i stället blir lyft av.

Därför vill Tusse bryta mot könsnormer

19-åringen säger att han tycker om när manliga och kvinnliga uttryck möts, och att han gärna leker med könsnormerna. I Melodifestivalen har han en röd sammetskostym med skärp i midjan, och glittriga högklackade boots.

– Jag tycker att inom kläder ska det inte behöva vara så stor skillnad mellan kvinnligt och manligt. Jag gillar när det är ganska korsat över könsnormerna, säger Tusse till Borlänge Tidning.

Annons

Är Tusse tillsammans med någon?

Nej, Tusse är singel! Han verkar dock vara den enda som är singel i sitt kompisgäng, något han har klagat på. Samtidigt inser han att han kanske har mer på schemat än många andra i hans ålder.

– Alla mina kompisar är i ett förhållande och det är jättetråkigt för jag är den enda som är singel. De tycker att jag borde träffa någon men just nu kan jag i alla fall skylla på att jag är väldigt upptagen. Men jag är alltid öppen för förslag, har Tusse sagt.

Vad har Tusse för familj?

Tusse kom till Sverige som 5-åring, efter att ha flytt från kriget i från Kongo-Kinshasa. Men båda hans föräldrar blev kvar i moderlandet, och Tusse har fått flytta runt mellan olika familjer under uppväxten. Nu har han hamnat hos en familj han trivs hos i en by utanför Leksand.

– Jag har haft det väldigt skakigt eftersom jag kom till Sverige utan mina föräldrar. Det har varit en utmaning att flytta från familj till familj, av olika anledningar. Det har varit svårt, men nu tycker jag att jag har hittat rätt, och det känns mycket bättre, berättar han för Expressen.

Annons

Tusse höll kontakten med sina föräldrar, men kommer inte ihåg deras liv ihop. 2016 gick hans biologiska mamma bort, utan att han hann åka ner och hälsa på henne. Nu hoppas han kunna hälsa på sin pappa när coronapandemin är över.

– Jag minns inte pappa, och jag minns inte mamma heller. Så det kommer vara speciellt att åka ner och krama om min far.

Så har Tusse hanterat rasismen

Under Idol 2019 fick Tusse utstå mycket rasism från vissa av tittarna. Samtidigt försöker tonåringen att ta åt sig av rasismen, och vill definiera sig själv, inte låta andra bestämma vem han är.

– Det var i början av ”Idol” som många uppmärksammade mig. Jag hann liksom göra ett framträdande. Många tyckte att det var alldeles för tidigt och menade att jag favoriserades. De människorna uttryckte sig väldigt tråkigt, säger han till Expressen.

Annons