My-Brilliant-Friend-Lila (Gaia Girace)-och-Elena (Margherita Mazzucco)

Neapelkvartten av Elena Ferrante om de två intelligenta vänninorna Elena Greco och Raffaela ”Lila” Cerullo trollband hela världen och har beskrivits som ett litterärt fenomen. Bokserien som är i fyra delar följer huvudkaraktärerna i drygt 60 år, från det att de växer upp i ett av Neapels fattigaste kvarter på 1950-talet och får kämpa för att få gå kvar i skolan, när de gifter sig, göra karriär och själva får barn och så småningom blir äldre.

Boksviten visar upp deras starka vänskap och den alltid närvarande rivaliteten. Bakom boksuccén står pseudonymen Elena Ferrante och bokserien inleds med Min ”fantastiska vännina”, eller ”My brilliant friend” som den heter på engelska. Två avsnitt av serien visades under Filmfestivalen i Venedig i september och fick då lysande recensioner.

Tv-serien ”My Brilliant friend” som har spelats in i Italien, med italienska skådespelare och har premiär den 19 november på HBO Nordic. Och här är allt vi vet om den åtta avsnitt långa serien som regisserats av Saviero Costanzo som handplockats av Elena Ferrante själv.

Elena Ferrante har skrivit manus

Även om Elena Ferrante skrivit manus betyder inte det att den skygga författaren som står bakom pseudonymen fysiskt har medverkat vid manusarbetet.

– Vi har mejlat varandra sedan vi började. Jag vet inte vem hon är och jag är inte ens nyfiken på det. Hon skrev tillsammans med oss från början, hon bidrog väldigt mycket till samarbetet, säger regissören Saverio Costanzo.

Manusteamet med Ferrante i spetsen består av regissören Costanzo, Francesco Piccolo och Laura Paolucci.

Häromåret rapporterades det att en italiensk journalist tagit reda på vem personen bakom pseudonymen Elena Ferrante är, uppgifter som aldrig bekräftades, och tv-seriens producent Lorenzo Mieli uttrycker det som de flesta Ferrante-fans nog känner:

– Det finns många rykten, men det är ingen som vet. Och till syvende och sist, så bryr sig igen eftersom detta [att skydda sin riktiga identitet] är så viktigt för henne.

Språket och dialekten viktig

Det fanns aldrig ens en tanke på att serien skulle spelas in med engelska skådespelare. För producenterna och HBO:s del var det viktigt att göra serien så autentisk som möjligt, där karaktärerna pratar med en blandning av napolitanska och italienska – precis som i böckerna. I början av böckerna pratar flickorna dialekt och sedan när de börjar skolan lär de sig att prata italienska.

– En av de viktiga sakerna som Ferrante gör så fint i sin bok är hur hon använder dialekt för att separera klass och utbildning, säger den exekutiva producenten Jennifer Shuur.

Castingen tog tid

Att ens hitta de fyra unga tjejerna som spelar Elena och Lila som barn respektive tonåringar var en utmaning eftersom de inte bara behövde kunna agera som Elena och Lila, utan även vara flytande i både italienska och napolitanska. Arbetet med att tillsätta rollerna tog sex till sju månader.

Nära 9000 barn och 500 vuxna från Kampanien kom på auditions för roller i serien.

– Eftersom serien är på napolitanska så sökte vi efter någon som verkligen var bekant med dialekten. Det roliga är att dessa fyra tjejer är det enda alternativet vi hade. Det är nästan ett mirakel. Vi hade inga andra att välja på, säger regissören Saviero Costanzo.

My Brilliant Friend, huvudrollsinnehavarna och regissören på Venedigs filmfestival

Regissören Saverio Costanzo är omgiven av skådespelarna. Från höger: Margherita Mazzucco, Ludovica Nasti, Elisa Del Genio och Gaia Girace.

Till sist blev det de fyra tjejerna, Elisa Del Genio och Ludovica Nasti om spelar Elena och Lila som barn samt Margherita Mazzucco och Gaia Girace som spelar dem som tonåringar. Utöver dem är det ungefär 150 skådespelare och 5000 statister som också syns serien.

Skaparna byggde ett kvarter

Serien är inspelad i Italien, men eftersom det är mycket lite bostadskvarter i Neapel som ser ut som de gjorde på 1950-talet fick teamet bakom serien bygga upp Lila och Elenas kvarter. Och för att lyckas med att återskapa det område som beskrivs i böckerna fick de bygga 14 exteriöra byggnader, fem lägenhetsinteriörer, en kyrka och en tunnel. Arbetet med att skapa inspelningsmiljöer på nära 20 000 kvadratmeter tog 100 dagar.

Kostymörerna i sin tur skapade 1 500 kostymer åt skådespelarna.

Det är planerat för fyra säsonger

Den första säsongen på åtta avsnitt berättar handlingen ur den första boken i Neapelkvartetten, Min fantastiska väninna. Planen är att varje bok (”Min fantastiska väninna”, ”Hennes nya namn”, ”Den som stannar, den som går” och ”Det förlorade barnet”) ska få sin egen säsong med åtta avsnitt, vilket betyder att det blir totalt 32 avsnitt.

Se trailern för My Brilliant Friend här.

Källor: HBO, Harpers Bazaar, Expressen, DN Kultur

Läs även:

Höstens bästa tv-serier på Netflix, HBO och SVT

Uppgifter: Ingen fjärde säsong av succéserien ”Vår tid är nu”